Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kulturförvaltningens chef Ola Magnusson meddelade att biblioteken fortsatt kommer att vara öppna men inte som mötesplatser. Bild: Jari Välitalo
Kulturförvaltningens chef Ola Magnusson meddelade att biblioteken fortsatt kommer att vara öppna men inte som mötesplatser. Bild: Jari Välitalo

Mattias Karlsson: Enad halländsk front mot covid-19

Ett gemensamt agerande i Halland visar att kommunerna tar sitt ansvar för att minska smittspridningen i länet. Nu är det upp till hallänningarna att ta sitt ansvar.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

På tisdagen kom de nya skärpta råden för Halland för att minska den snabbt ökande smittspridningen.

Råden gäller preliminärt i tre veckor och påverkar alla hallänningarnas vardag i det att man inte ska umgås nära med andra än de man bor ihop med. På onsdagen kom svaret från länets sex kommuner, man stänger ner stora delar av sina publika verksamheter.

För Halmstads del presenterades kommunens åtgärder på en presskonferens vid lunchtid. Badet på Halmstad Arena stängs, liksom ishallen. Vidare stängs de kommunala konstinstitutionerna liksom teatern. Stadsbiblioteket ska vara öppet men i stort sett bara för att låna och lämna böcker.

Liknande åtgärder rapporterades från Laholms och Hylte kommuner. Det gemensamma agerandet från kommuner är en följd av en samverkan inom länet tillsammans med regionen och länsstyrelsen.

Det som nu händer i Halmstads kommun skiljer sig något från i våras. Vad som då var viktigt för kommunen var att kommunicera de besked som gällde nationellt från Folkhälsomyndigheten och att klara personalbemanningen som drabbades då alla med minsta symtom skulle vara hemma.

I dag är läget annorlunda, de nya råden tar framför allt sikte på att få ner den snabbt ökande smittspridningen i Halland, förhoppningsvis under en begränsad tid. Det är för att nå det målet som kommunen stänger ner en rad publika verksamheter. Beskedet från kommunen är att personalbemanningen i dags- läget är god.

Det blir nu att ställa in sig på tre tråkiga veckor, men kom ihåg att det är en solidarisk uppoffring. Det gäller att snabbt få ner smittspridningen i Halland.

Tar inte alla sitt ansvar nu kan det vara en nära anhörig som blir allvarligt smittad, eller rent av en själv. Siffrorna talar sitt tydliga språk, snart har 6 000 svenskar avlidit i covid-19. Den siffran lär så klart stiga, men alla kan hjälpa till att hålla nere den siffran.

De halländska kommunerna har agerat som en enad front mot covid-19. Nu är det dags för hallänningarna att ta sitt ansvar i att hejda den snabba smittspridningen.