Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Entrén till länsstyrelsen spärrades av efter larmet om ett pulverbrev. Bild: Roger Larsson
Entrén till länsstyrelsen spärrades av efter larmet om ett pulverbrev. Bild: Roger Larsson

Mattias Karlsson: En svensk tiger – och litar på samhället

Onsdagens hot mot en majoritet av landets länsstyrelser är oroväckande men får inte innebära panik eller rädsla. Det kanske viktigaste som en medborgare kan göra är att lita på att de svenska myndigheterna har koll på läget.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

En riktigt gråmulen, regnig och småkall dag i Halmstad i slutet av mars. Vid 11-tiden kommer ett larm från Länsstyrelsen i Halland om ett brev med ett vitt pulver. Polisen tillkallas och spärrar av entrén till länsstyrelsen. Samtidigt framträder den större bilden, Hallands länsstyrelse är inte ensam utan flera andra länsstyrelser har fått liknande brev.

Det första larmet kom från Västerås vid 9-tiden. Därefter rullade larmen in från länsstyrelse efter länsstyrelse. Vid lunchtid har totalt 18 av landets 21 länsstyrelser tagit emot brev med hotfullt innehåll. Vid 14-tiden kom den första rapporten från Malmö om att innehållet var ofarligt, och polisinsatsen avslutades där. Under eftermiddagen konstaterades att pulvret till flera andra länsstyrelser inte heller utgör någon fara, så även i Halmstad.

Även om det visar sig att pulvret är helt ofarligt i samtliga fall visar breven till länsstyrelserna på hur sårbart det svenska samhället kan vara. Ett hot mot landets säkerhet behöver inte komma utifrån utan kan lika gärna komma inifrån.

Sedan Rysslands storskaliga invasion av Ukraina förra året har det säkerhetspolitiska läget i Europas försämrats betydligt. För svensk del innebär det att Ryssland är ett militärt hot i närområdet och kan vara ett hot mot vår inre säkerhet genom till exempel påverkansoperationer eller cyberangrepp. Detta är en realitet.

Det går heller inte att komma ifrån det faktum att onsdagens hot mot en majoritet av landets länsstyrelser sker samtidigt som det finns en större säkerhetspolitisk hotbild mot Sverige. Inte minst för att vi är mitt inne i en Natoprocess som dragit ut på tiden, och där både Turkiet och Ungern sätter käppar i hjulet medan Finland ser ut att inom kort bli medlem i försvarsalliansen. I detta läge är det viktigt att vara sansad och inte skrämmas i onödan, och där har alla medborgare ett ansvar.

En av de viktigaste tillgångarna i det svenska samhället är medborgarnas höga tillit både till varandra och till de stora institutionerna. Utan att veta vem eller vilka som ligger bakom onsdagens omfattande hot mot landets länsstyrelser så kan man konstatera en sak. Det kanske viktigaste som en medborgare kan göra är att lita på att de svenska myndigheterna har koll på läget. Det är att inte gå någon annans ärende, oklart vem, om att sprida osäkerhet och otrygghet i Sverige.

Givetvis har alla ett ansvar att vara vaksamma och anmäla sådant som kan utgöra ett hot mot landets säkerhet, men detta ska göras med sans och måttfullhet. Kalla det för en aktiv vaksamhet utan att för den delen sprida panik och rädsla. Det kan sammanfattas i ett enkelt budskap: En svensk tiger – och litar på samhället.