Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Kommundirektör Mattias Rossköld håller i en presskonferens i coronnakrisens inledning och informerar om kommunens beredskap. Bild: Jari Välitalo
Kommundirektör Mattias Rossköld håller i en presskonferens i coronnakrisens inledning och informerar om kommunens beredskap. Bild: Jari Välitalo

Mattias Karlsson: En samlad bedömning är allt annat är glasklart

Frågetecken är till för att rätas ut. Det gäller inte minst de många turerna kring att Jennie Vidal fick sparken som hemvårdsförvaltningens chef i Halmstad. Här har Hallandsposten en viktig roll att spela genom sin granskning av kommunen.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

För knappt två månader sedan kallade Halmstads kommun till presskonferens för att informera om sin krisberedskap. Läget var spänt, både lokalt och nationellt, inför hotet om coronavirusets snabba spridning. Men budskapet från kommundirektör Mattias Rossköld var tydligt och klart, Halmstads kommun är väl rustad.

”Vi kommer att klara den av påfrestningen som det nya viruset kommer att medföra”, sa han.

Sedan dess har det, milt sagt, hänt mycket. Men den beryktade så kallade stormen har i stort sett uteblivit för Hallands del, och för stora delar av Sverige. Därmed inte sagt att sjukvården och äldreomsorgen inte är hårt belastad, men de farhågor som fanns inledningsvis om att kraftig ökning av antalet smittade har inte blivit verklighet.

Läget är fortfarande allvarligt, och kan när som helst förvärras. Men den senaste tiden har läget från en dag till en annan varit ungefär detsamma, det vill säga en slags coronavardag har tagit vid.

Med på kommunens presskonferens för två månader sedan deltog även flera förvaltningschefer, bland annat Jennie Vidal, som då var chef för hemvårdsförvaltningen. Men det var inte äldreomsorgen som stod i centrum utan skolan, och då framför allt frågan om den skulle stängas eller inte.

Veckan därpå kom beskedet att landets gymnasieskolor skulle övergå till distansundervisning medan grundskolorna skulle fortsatt vara öppna.

Sedan dess har många olika förvaltningar inom kommunen har varit hårt ansträngda men det är nog ändå äldreomsorgen som fått dra det tyngsta lasset i Halmstad, och så ser det ut i många andra kommuner i landet. Orsaken är att de äldre är en utsatt riskgrupp för coronaviruset och måste skyddas.

I Halmstad har äldreboendena som väl är varit relativt förskonade från smittan. I stället har det stora problemet varit bemanningen eftersom omsorgspersonalen måste stanna hemma vid minsta sjukdomssymtom. Detta uppmärksammades tydligt när hemvårdsnämndens ordförande Ann-Charlott Mankell (M) i mitten av april vädjade om hjälp med personalbemanningen i en artikel i Hallandsposten (12/4).

”Jag tror inte att man fattat hur allvarligt det är. Läget är akut”, sa Mankell, och fortsatte:

”Får vi inte snabb förstärkning av personal till äldrevården är jag rädd att det finns risk för liv och hälsa. Jag vädjar om mer hjälp och att alla som kan vill hjälpa till hör av sig.”

Vad blev reaktionen på Mankells vädjan? Till en början ingenting. I stället kom ett högst överraskande besked en dryg vecka senare, då det meddelades att kommunstyrelsen beslutat att entlediga Jennie Vidal från tjänsten som chef för hemvårdsförvaltningen.

Orsaken? Samverkansproblem och brister i krisledningsförmågan, menade kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman (M), och fortsatte i en intervju med Hallandsposten:

”Vår sammantagna bedömning är att vi behöver agera nu, måste ha förtroende för ledningen i den här väldigt viktiga verksamheten, både till vardags och i kristider” (HP 21/4).

Mattias Rossköld kommenterade agerandet dagen därpå i HP och upprepade att det ”funnits brister i krisledningsförmågan som till slut har blivit så tydliga att de påverkat förtroendet” (HP 22/4).

Men historien tar inte slut där. I veckan har Hallandsposten rapporterat om en upphandling som Jennie Vidal initierade bara veckan före hon fick sparken, och som gällde ledningsstöd (7/5).

Tidningens granskning visar att det har gått väldigt snabbt i upphandlingsförfarandet och att det finns många frågetecken kring den, framför allt vad gäller misstankar om vänskapskorruption. Men om det är upphandlingen som ligger bakom att Jennie Vidal sparkades som chef för hemvårdsförvaltningen kan man som utomstående bara spekulera i.

Ingen av kommunens högsta företrädare har angett några mer specifika skäl än de allmänt hållna om ”en samlad bedömning” och ”brister i krisledningsförmåga”. Man kan önska att Mattias Rosskölds tydliga budskap i coronakrisens inledning också följdes upp när gäller att förklara varför Jennie Vidal fick sparken som förvaltningschef.

Hallandspostens granskning av kommunen visar hur viktigt det är med en fristående press som både har förmågan och uthålligheten att ställa makthavarna mot väggen. . Den granskningen kommer givetvis att fortsätta.

För att sammanfatta det. Hallandspostens rapportering ska vara så tydlig som möjligt, så att var och en kan bilda sig en egen uppfattning om vad som har hänt. Det vill säga raka motsatsen till uttrycket ”en samlad bedömning”. Det uttrycket är allt annat än glasklart.