Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det här midsommarfirandet för två år sedan på Hallandsgården bland trängsel och musik känns i dag som ett minne blott.
Det här midsommarfirandet för två år sedan på Hallandsgården bland trängsel och musik känns i dag som ett minne blott.

Mattias Karlsson: En midsommar mitt i alla dessa kriser

Denna midsommar är det inte mycket som är sig likt. Det traditionella midsommarfirandet med musik och dans runt stången är inställt vart man än vänder blicken.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

En kris kommer sällan ensam. Efter coronakris är det nu dags för vattenkris. Den senaste tidens varma väder i kombination med att många stannar hemma denna sommar har lett till en mycket hög vattenförbrukning i både Halmstads och Laholms kommuner.

På fredagen kom också det förväntade beskedet att Laholmsbuktens VA med omedelbar verkan inför bevattningsförbud.

Det innebär att det inte är tillåtet att använda vattenslang, vattenspridare eller att använda dricksvatten i större mängder. För den som har en grön och prunkande trädgård eller en kolonilott är detta inga roliga nyheter. Men tillgång till rent och färskt dricksvatten för invånarna i Halmstad och Laholm måste givetvis prioriteras.

Bevattningsförbud är inget ovanligt sett till de senaste somrarna, men då har orsaken framför allt varit ett för lågt grundvatten, det vill säga att tillgången till vatten varit begränsad. I år är det främst en extremt hög förbrukning som ligger bakom bevattningsförbudet.

Den varma inledningen på sommaren är som sagt en orsak till den höga vattenkonsumtionen. Men man ska heller inte underskatta att coronakrisen också är en anledning eftersom som många valt att inte resa bort på sin semester. Hemester har blivit det nya begreppet.

Tidigare i veckan kallade Halmstads kommun till en presskonferens ute i det gröna. Platsen var Stakaberg konferens och gårdshotell strax utanför Holm. Presskonferensen hade ett dubbelt budskap, dels Halmstads hemvävda satsning på att turista hemma, dels att informera om en säker semester.

Karolina Davidsson, vd för Destination Halmstad, berättade om konceptet Turista Hemma som gäller under hela sommaren fram till den 31 augusti. I centrum för Turista Hemma finns en checklista med 147 besöksmål i Halmstads kommun och syftet är att få Halmstadborna att upptäcka sin egen kommun och bli ambassadörer för sin hembygd.

Det är en ambitiös satsning som förhoppningsvis kan fungera som en ögonöppnare för många. Halmstad har många okända besöksmål som är väl värda en omväg.

Från kommunen fanns även kommunikationsdirektör Lotta Edin på plats tillsammans med stadsträdgårdsmästare Sofia Warpman och verksamhetsutvecklare Sulejman Ovcina. De informerade om kommunens roll under sommaren.

Budskapet var kort och gott detsamma som har upprepats tidigare att hålla avståndet och att alla har ett personligt ansvar för att minska smittspridningen.

De hade också en tydlig uppmaning, att alla inte är på samma plats. Här finns också utmaningen. Det är bra att uppmärksamma nya och annorlunda turistmål i Halmstad, men det får inte uppstå trängsel denna sommar.

Om det är för trångt på en restaurang eller pub, kan den stängas av myndigheterna. Och upplever man att det är trängsel på någon av kommunens utebad kan man tillfälligt stoppa nya besökare från att komma in.

Detta hände också under förra helgen både på Brottet, Furulundsbadet och Getingebadet. Men på sandstränderna är det annorlunda. Det går inte att stänga en strand för att det är för trångt på den. I dagsläget finns det bara en sak att göra, och det är att vädja till att alla tar sitt personliga ansvar.

Blir det en lång och het sommar är det uppenbart att Halmstad och hela Halland kommer att ställas inför svåra utmaningar med att hantera alla turister på ett säkert sätt. Det sista man vill ha nu en är att snabbt ökande smittspridning.

Ett tips för den som vill ha koll på var det kan vara trångt är att ladda hem appen ”A day in Halland” som Region Halland ligger bakom. Där kommer det att kunna ges information om ett turistmål har för mycket besökare och i stället för att åka dit kan man välja en annan destination

Som om det inte är nog med kriser så meddelar räddningstjänsten i Halmstad att det råder stor brandrisk i skog och mark. Än är det inget grillförbud med det är olämpligt att elda i kommunen, heter det.

Denna midsommar är det mycket som inte är sig likt. Det traditionella midsommarfirandet med musik och dans runt stången är inställt vart man än vänder blicken. Risken för smittspridning är fortfarande hög.

Givetvis kommer många att samlas till midsommarfest, men sammanhangen blir då privata och förhoppningsvis i mindre sällskap. Trots detta är det nog många som ändå är tacksamma. Efter en lång och tuff vår är minsta möjlighet till ett firande välkommet.

Men gör det med förnuft. Håll avståndet, håll igen på vattenförbrukningen och var försiktig med grillningen.

Det här blir en midsommar mitt bland alla dessa kriser som omger oss.