Tre föreningar under samma tak. Från vänster i bild, Sven Johansson, Gamla Halmstad, Harriet Axelsson, Halmstads hemslöjdsförening, och Ulla Winblad, Halmstads idrottshistoriska förening.
Tre föreningar under samma tak. Från vänster i bild, Sven Johansson, Gamla Halmstad, Harriet Axelsson, Halmstads hemslöjdsförening, och Ulla Winblad, Halmstads idrottshistoriska förening. Bild: Denise Melin Sant

En dag på Halmstads slott kan vara – helt underbar

Kommunens nya kultursatsning på Halmstads slott är mycket välkommen, och är ett bra exempel på hur samarbete kan öppna upp nya dörrar. Halmstadbor, ta chansen att besöka slottet när portarna slås upp.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS

Den finns där i centrum, som en slags självklarhet för alla Halmstadbor. Men den historiska byggnaden är mer fasad än innehåll. Det handlar om Halmstads slott. Nu ska det bli ändring på det när tre föreningar flyttar in på slottet och med sina utställningar kommer att göra den gamla borgen tillgänglig för en bredare allmänhet.

Denna kultursatsning presenterades på en pressträff tidigare i veckan, där alla inblandade parter deltog. Det är Halmstads kommun som håller i trådarna, framför allt genom att man hyr in sig på slottet och upplåter lokaler för Gamla Halmstad, Halmstads idrottshistoriska museum och Halmstads hemslöjdsförening.

Chefen för Halmstads kulturförvaltning, Ola Magnusson, berättade att det publika intresset för Halmstads slott är stort och har funnits länge och att det finns ett stort intresse för Halmstads historia och kulturarv.

ANNONS

”För några år sedan knackade några föreningar på dörren och hade behov av lokaler. Då såg vi en stor potential att göra någonting tillsammans”, sa Ola Magnusson.

Så tre föreningar som behöver någonstans att vara, ett slott med tomma lokaler och så då kommunen som mellanhand. Samt det uppdämda behovet av få veta mer om Halmstads historia och kulturarv.

”Flätar vi ihop det här så tycker jag att det är en ’match made in heaven’ ”, som Ola Magnusson uttryckte det. Ja, bättre än så kan det inte beskrivas.

De tre föreningarna är redan mer eller mindre på plats, men den publika delen med utställningar i slottets musikgemak kommer i gång till sommaren, och då bland annat med Gamla Halmstads utställning om nöjeslivet i Halmstad.

Företrädare för de tre föreningarna var på plats och berättade om sin väg till slottet och om sin verksamhet.

Sven Johansson från Gamla Halmstad menade att man från föreningens sida länge haft en tanke om att man borde öppna upp slottet och i och med att kommunen hade liknande tankar så växte ett samarbete mellan föreningen och kommunen fram.

”Här står vi i dag och inviger det här 2023. För vår del i Gamla Halmstad är det väldigt bra tajming eftersom vår förening firar hundra år och vi kommer att ha många av våra jubileumsaktiviteter här, sa Sven Johansson.

ANNONS

Ulla Winblad från Halmstads idrottshistoriska museum berättade att föreningen som har lokaler på Arenan har haft ett behov av en mer central placering. Eftersom Gamla Halmstad hade liknade tankar kontaktade hon Sven Johansson för en ”dejt” för att diskutera de här frågorna. Det samtalet föll väl ut.

”Vi kände båda två att vi vill förvalta det historiska kulturarvet på många olika sätt”, sa Ulla Winblad och menade de två föreningarna tillsammans med Hemslöjden har ett gemensamt intresse i just kulturarvet.

Harriet Axelsson från Halmstads hemslöjdsförening berättade om föreningens verksamhet och vad man sysslar med.

”Vi är en lokalförening som har ett alldeles speciellt egenpåtaget uppdrag att syssla med binge. Och vet ni inte vad binge är så kan jag tala om att det är den halländska sticktraditionen. Det är ett tvåfärgsstickat mönster och det har varit en tradition sedan 1600-talet i Halland”, sa Harriet Axelsson som också visade upp prov på de olika mönstren som finns bevarade för eftervärlden.

Sedan föreningens hemslöjdsbutik lades ner i Halmstad har man arbetat stenhårt för att lyfta upp bingen igen, och nu har man funnit en bas i slottet där föreningen nu fortsätter sin verksamhet.

Halmstads slott ägs och förvaltas av Statens fastighetsverk. Länsstyrelsen är en stor hyresgäst och har bland annat kontor för sin landsbygdsenhet där och så har landshövdingen sitt residens på slottet. Att slottet inte har fler hyresgäster än så är helt obegripligt, men nu blir det ändring på det.

ANNONS

Hallands landshövding Brittis Benzler medverkade på pressträffen och instämde i att det finns ett stort publikt intresse för slottet.

”På det viset är vi väldigt glada, jag personligen men också länsstyrelsen, över att de här föreningarna som jobbar med kulturarvet flyttar in och kommer att berika slottet med sin verksamhet och med olika utställningar”, sa hon.

Tiden går men Halmstads slott består. Vårt samhälle är hela tiden i förändring, och särskilt tydligt blir det om man lyfter blicken bakåt i tiden genom århundradena.

Det är lätt att ett slott blir en som en sluten borg. Det var ju också ofta själva syftet med ett slott, det ska vara ett skydd mot fiender. Som väl är har vi inte det försvarsbehovet idag. Men Halmstads slott står där det står, och har gjort så i över 400 år. Att delar av slottet nu blir mer publikt för en större allmänhet är mycket välkommet, det blir ett lyft för centrum och för hela staden.

Slottet kan inte komma till Halmstadborna men Halmstadborna kan komma till slottet. Så ta chansen nu, och ta del av stadens historia och kulturarv med en dag på slottet nu när slottsportarna slås upp.

ANNONS