Avspärrning. Polisen på plats efter en skottlossning på Västra Hindbyvägen i Malmö den 22 mars.
Avspärrning. Polisen på plats efter en skottlossning på Västra Hindbyvägen i Malmö den 22 mars. Bild: Johan Nilsson/TT

Det skjuts fortfarande mitt i coronakrisen

Gängskjutningarna är också en epidemi, det kan inte sägas tillräckligt många gånger. Därför bör metoderna från polisens operation Rimfrost implementeras över hela Sverige.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Coronakrisen prövar hela den svenska rättskedjan. Poliser blir också sjuka, överfulla häkten är utmärkta smittospridare och hundratals rättegångar har skjutits upp för att domare och åklagare saknas.

Samtidigt försvårar smittan för de kriminella. Inbrott är svårare när folk jobbar hemma. Tommare gator betyder färre stölder och rån, även sådana som går ut på att förnedra jämnåriga. Och stängda gränser stryper de transnationella brottssyndikatens logistikkedjor för vapen, stöldgods och droger.

Gängskjutningarna har dock fortsatt ungefär som förut, de rapporteras bara inte i samma utsträckning som tidigare. Sedan coronaviruset bröt ut på allvar för tre veckor sedan har en 25-årig man skjutits ihjäl i Malmö, en 16-årig pojke avrättats på Hisingen, en 25-årig man hittats skjuten i Angered, en 18-årig man skjutits till döds i Hjulsta, två män skjutits i Enskede och en 30-årig man skjutits ihjäl i centrala Stockholm. Antalet avlidna är samma som för hela januari.

ANNONS

Skjutningarna är också en epidemi, det kan inte sägas tillräckligt många gånger, dessutom unik för Sverige, åtminstone om man jämför med andra utvecklade länder. Mellan 2017 och december 2019 sköts 126 unga män ihjäl och 386 skadades – 10 gånger fler per invånare än i Tyskland, som har närmare till vapenmarknader på Balkan, fler fattiga och en mer omfattande narkotikaförsäljning.

Det är en overklig siffra och en skam för Sverige hur man än vänder på det, men på vissa ställen syns nu tecken på att utvecklingen håller på att vända. I november inledde polisen i södra Sverige operation Rimfrost efter att en 15-årig pojke avrättats på öppen gata i Malmö.

Sedan dess har såväl skjutningar som sprängningar minskat och den öppna droghandeln i praktiken försvunnit. Knappt 300 personer har frihetsberövats och runt 400 vapen har beslagtagits, liksom ganska stora mängder narkotika. Kriminella tvingas leva på besparingar eftersom det ökade trycket från polisen gör det svårare att langa knark, tvätta pengar och pressa folk på pengar.

I veckan utvidgades Rimfrost till Uppsala. I praktiken handlar det om förstärkningar utifrån i form av fler poliser i fält och bättre utredningsresurser. Över hundra utvalda gängmedlemmar kommer att punktmarkeras och tillslag har redan gjorts. Operationen avslutas i mitten av juni, men ambitionen är att göra metoderna permanenta, både i Malmö och Uppsala.

ANNONS

Det är bra, men inte tillräckligt. Rimfrost-metoderna bör implementeras över hela Sverige, inklusive Stockholm, och därtill ges kraftigt understöd. Att fler poliser behövs är ingen hemlighet.

Samma gäller ökade resurser till rättsväsendet i stort. Polisen måste avlastas där det går, lagföringen snabbas på, straffen skärpas även för unga förövare och rekryteringen av nya strypas.

De tuffa tider som nu väntar förstärker dessutom behovet av omfattande åtgärder ytterligare. En lågkonjunktur i coronakrisens spår kommer att driva ner efterfrågan på narkotika, öka utbudet på rekryter och skärpa striden om krympande andelar. Fler kommer att slåss om mindre och det kommer att märkas.

ANNONS