Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Nya Glänningeskolan i Laholm invigdes i augusti 2019. Bild: Jonatan Gernes
Nya Glänningeskolan i Laholm invigdes i augusti 2019. Bild: Jonatan Gernes

Mattias Karlsson: Det måste bli slut på Kalle Anka-fasonerna i Laholm

De många upphandlingsskandalerna i Laholms kommun de senaste åren pekar på att det finns en svag politisk styrning av de kommunala verksamheterna. När det sedan går snett kan man inte skylla ifrån sig, det är alltid politikerna som har det yttersta ansvaret.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

”Vem är det som kör egentligen?” Ja, det kan Kalle Anka och Musse Pigg verkligen fråga sig i den klassiska kortfilmen om husvagnssemestern som brukar sändas på julafton. För i husvagnen sitter alla som är med på semestern, samtidigt som ekipaget är på väg nedför en brant bergsväg. Svaret från Långben är både upplysande och upprörande: ”Det är ju jag som kör!” Och så går det som går – och allt slutar i en stor krasch.

Kalle, Musse och Långben är tecknade figurer, de är inte verkliga. Ändå är det väldigt mycket Kalle Anka-fasoner över Laholms kommun när man tar del av den revisionsrapport som presenterades för en vecka sedan och som har granskat kommunens upphandlingar, speciellt upphandlingen av skolmöbler till nya Glänninge- skolan i Laholm.

Revisionsrapporten är gjord av konsultbolaget EY och man är inte nådig i sin kritik av just inköpet av skolmöbler. Laholms kommun har både brutit mot lagen och gjort sig skyldig till lagtrots, menar revisorerna.

Det konstateras också i rapporten att det inom kommunen inte finns tillräcklig kunskap om vem som har rätt att upphandla. Om så är fallet kan man verkligen undra över vem som kör. Den frågan blir särskilt intressant när det går helt åt skogen, vilket tyvärr har hänt allt för ofta de senaste åren i Laholms kommun.

Sedan i somras har Hallandsposten återkommande berättat om turerna kring skolmöblerna till den nybyggda Glänningeskolan. Det var i juni 2019 som tidningen först rapporterade att Laholms kommun bröt mot lagen när man köpt in skolmöbler för 1,2 miljoner kronor utan att följa upphandlingsreglerna. Än värre var att kommunen var helt medveten om att den bröt mot lagen.

Bakgrunden var att kommunen hamnade i tidsnöd inför att skolan skulle öppna till hösten 2019. Under förra våren genomfördes en upphandling av möblerna och företaget Input Interiör vann den. Företaget som hade lägst anbud, AJ Produkter, överklagade beslutet varpå kommunen svarade med att avbryta upphandlingen.

Här gjordes troligen ett ödesdigert misstag. Enligt kommun- ens företrädare uppfyllde inte AJ Produkter kraven för upphandlingen varpå man valde ett annat anbud, det näst lägsta, från Input Interiör.

Kommunen avbröt alltså upphandlingen i stället för att gå vidare och försvara den i en eventuell domstolsprocess.

Efter den avbrutna upphandlingen gjorde kommunen som sagt medvetet en olaglig direktupphandling med Input Interiör.

Den olagliga upphandlingen kom snabbt att straffa sig. Under sommaren beslutade Förvaltningsrätten att ogiltigförklara inköpet av skolmöblerna, men den domen trotsade kommunen och beslöt ändå att fortsätta ta emot möblerna från Input Interiör.

I centrum för det olagliga inköpet av skolmöbler står ordföranden för barn- och ungdomsnämnden, Maria Bronelius (C). Vilka beslut har hon varit med att fatta och vilket ansvar har hon för att kommunen har brutit mot lagen? Frågorna har varit många sedan skandalen briserade.

Det var Maria Bronelius som beslutade att avbryta upphandlingen, det är fakta. Däremot finns det inte dokumenterat vem som tog beslutet om att göra den otillåtna direktupphandlingen av möblerna. Ändå borde det ansvaret falla på den som också har det högsta ansvaret för barn- och ungdoms- nämnden, det vill säga Bronelius.

I och med att hon har avbrutit upphandlingen borde hon också vara fullt medveten om vad som hände sedan, det vill säga att det genomfördes en direktupphandling. Har man tagit ansvar för A får man ta ansvar för B, för att uttrycka det annorlunda.

Kritiken mot Maria Bronelius har varit hård sedan revisionsrapporten blev känd.

”Med den skarpa kritik som har kommit fram förutsätter jag att hon tittar över om hon ska ha kvar sin roll i barn- och ungdomsnämnden eller ej”, säger det moderata kommunrådet Roland Norrman till Hallandsposten (3/2).

Laholmspartiets Bertil Johansson är ännu fränare i sin kritik och vill att hela barn- och ungdoms- nämnden ska avgå (4/2).

Oppositionsrådet Kjell Henriksson (S) har återkommande kritiserat upphandlingsskandalen och sagt att det har saknats politisk styrning. Det är bara att hålla med om den kritiken.

Ett genomgående tema i de skandaler som rullats upp i Laholms kommun de senaste åren är att de har sitt ursprung i beslut som varken har dokumenterats eller protokollförts. Så var till exempel fallet med pengarna som rullade iväg under beachvolleybollturneringen och cykelfestivalen sommaren 2017. Detsamma gäller nu för det olagliga inköpet av skolmöbler till Glänningeskolan.

När man inte vet vem som fattat ett beslut, eller ens vem som har rätt att fatta ett beslut, då man kan ställa sig fråga, vem är det egentligen som kör?

Det måste bli ett slut på Kalle Anka-fasonerna i Laholms kommun. Det är politikerna som styr i en kommun – och tar ansvar därefter.