Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar har satt bollen i rullning utan en möjlighet att själv kunna styra den eskalerande regeringskrisen. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Vänsterledaren Nooshi Dadgostar har satt bollen i rullning utan en möjlighet att själv kunna styra den eskalerande regeringskrisen. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Mattias Karlsson: Det kan bli en svettig sommar för partiledarna

Tyvärr känns det som att Nooshi Dadgostar har målat in sig i ett hörn, utan en möjlighet till att styra handlingen eller kunna backa från sina ultimatum med hedern i behåll. Ett extra val kan vänta i höst.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Den uppseglande regeringskrisen tar nu allt politiskt syre. Tyvärr, eftersom det finns andra saker än just frågan om ett misstroende av Stefan Löfven och hans regering som borde vara högst upp på agendan.

En fortsatt pågående pandemi, även om den håller på att klinga av, är så klart den fråga som är den mest prioriterade för tillfället. När kan det svenska folket andas ut och återgå till vardagen? Det är det ingen som vet i dag, även om många kallt räknar med att de nuvarande restriktionerna successivt kommer att lätta efterhand.

Men som vi har fått lära oss tidigare så har coronapandemin överraskat inte bra en gång utan flera, och vi har fått uppleva både en andra och en tredje våg. Förvisso väntar nu en sommar då smittspridningen lär gå ner rejält, men den nya deltavarianten oroar med sin förmåga att spridas snabbare.

I detta redan ansträngda läge för Sverige kan man förundras över Vänsterledaren Nooshi Dadgosgtars agerande när hon så här benhårt kastar ut Sverige i en ny politisk kris.

Förvisso finns det en logik utifrån Vänsterpartiets perspektiv i och med att man har satt upp en röd linje vad gäller just marknadshyror. Men den skräckpropaganda som Dadgostar har målat upp att detta gäller för tre miljoner hyresgäster stämmer inte, det handlar om marknadshyror i nyproduktion, inte i det befintliga bostadsbeståndet.

För en partiledare gäller det att välja sina strider, det kräver en viss fingertoppskänsla. För att få igenom sin egen politik måste man ibland verkligen ta strid för den. Men samtidigt är det viktigt att kunna backa utan att samtidigt tappa ansiktet. Det är en konst.

Tyvärr känns det som att Nooshi Dadgostar har målat in sig i ett hörn, utan en möjlighet till att varken styra handlingen framåt när högerpartierna nu har tagit kommandot eller kunna backa från sina ultimatum med hedern i behåll.

Nu har i stället Vänsterpartiets politiska motståndare fått det politiska initiativet, det vill säga Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Det är inte konstigt att de nu tar chansen att fälla Stefan Löfven med tanke på hur de tre partierna under en längre tid har ifrågasatt statsministerns ställning.

Men det är en något ansvarslös hållning från högerpartierna, tillsammans har de inget stöd i riksdagen för att bilda en regering.

Räkna med att det under helgen kommer att göras försök från Socialdemokraterna att nå en lösning på konflikten med Vänsterpartiet. Ändå tyder allt på att det blir en misstroendeomröstning på måndag, och där Stefan Löfven kommer att fällas.

Blir det verklighet väntar sedan två olika alternativ. Antingen avgår Löfven och det blir sedan upp till talmannen att försöka få ihop en ny regering. Utgången av den processen är dock högst oklar med tanke på hur det gick efter förra valet.

Mer troligt är att Stefan Löfven innan han avgår utlyser ett extra val, vilket i praktiken innebär att han fortsätter att regera fram till nyvalet.

Nooshi Dadgostar har upprepat talat om att förslaget om marknadshyror förstör den svenska modellen. En stilla undran är då hur den svenska modellen mår efter ett historiskt extra val i höst, och som sedan följs av ett ordinarie val ett år senare, den 11 september 2022. Hur kommer det att tas emot av väljarna?

En regeringskris lagom till midsommar är det nog få svenskar som önskar sig. Ändå kan man konstatera att detta är en del av demokratin, en regering faller om den saknar stöd i riksdagen.

Om Sverige nu går in på helt okänd mark med ett extra val behövs det politiker som tar ansvar för sina handlingar. I nuläget tillhör Nooshi Dadgostar inte den skaran när hon i stället kan bana väg för en högerregering, det vill säga raka motsatsen till vad Vänsterpartiet står för.

Framtiden är på många sätt oviss, men en sak är i alla fall säker. Blir det extra val i höst kommer det inte vara en lugn stund för partiledarna i sommar.

Inte minst Nyamko Sabuni kan med Liberalernas svaga stöd i den senaste tidens opinionsmätningar få det rejält svettigt. Ett extra val är det nog få liberaler som vill ha i dag. En kris kommer sällan ensam.