Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Varje stick räknas i jakten på flockimmunitet. Bild: Johan Nilsson/TT
Varje stick räknas i jakten på flockimmunitet. Bild: Johan Nilsson/TT

Mattias Karlsson: Det finns ingen tid för gräl mellan regering och regioner

Man kan inte ta ut några vaccinationer i förskott. Det som räknas nu är antalet sprutstick. Därför måste nu alla ansvariga myndigheter arbeta mot samma mål. Ett stort ansvar vilar på regeringen att det verkligen blir så.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Halland är den region som hittills har vaccinerat minst i landet. Den föga smickrande uppgiften presenterade Aftonbladet i början av veckan, och som Hallandsposten rapporterat om.

Regionens kommunikationsdirektör Johanna Wiechel Steier säger dock till HP att det inte varit ett mål att vaccinera så många som möjligt i inledningsfasen men att regionen nu kommer att växla upp vaccinationstakten rejält.

Än finns det tid för Region Halland att få upp farten och komma i fatt andra regioner, men då gäller det också att vara på tårna. Den uppgift som nu ligger framför landets alla regioner är monumental, det vill säga att erbjuda vaccinationer till hela den vuxna befolkningen i Sverige. Vaccinationerna är vägen tillbaka till vardagen.

Men den långsamma starten i Halland väcker ändå frågor om hur snabbt vardagen återigen kan bli ett faktum. Under onsdagens partiledardebatt i riksdagen lyfte M-ledaren Ulf Kristersson också frågan om den stora uppgift som nu väntar.

”Ska vi klara av den största massvaccinationen i svensk historia så krävs ett samlande nationellt ledarskap. Ingen möda får sparas. Ingen tid får spillas”, sa han enligt TT.

På en presskonferens efter debatten svarade statsminister Stefan Löfven (S) på Kristerssons passning:

”Jag ser nu ingenting som inte skulle fungera, vi har ett bra avtal, Sveriges kommuner och regioner är bra med”, sa Löfven enligt TT.

Men det uttalandet kan man kraftigt ifrågasätta efter det som framkom senare under onsdagen. Enligt Ekot och DN meddelade nämligen två regioner, Dalarna och Västra Götaland, att de inte kommer att inleda vaccineringen med Modernas vaccin innan de fått ett beslut från regeringen att staten ska täcka kostnaderna för eventuella biverkningar av vaccinet.

Trots att socialminister Lena Hallengren (S) gång på gång muntligt lovat att staten täcker upp dessa kostnader finns det i dagsläget inget beslut från regeringen i frågan, något som alltså de två regionerna kräver. På en presskonferens på onsdagseftermiddagen upprepade Hallengren sitt löfte om ersättning till regionerna.

Den här skärmytslingen mellan de två regionerna och regeringen är ändå tyvärr talande för hur relationen mellan stat och regioner sett ut tidigare under pandemin. Utan ett bindande beslut från regeringen om ersättningar är inte regionerna med på noterna.

Det här duger verkligen inte. Det som krävs nu är total tydlighet mellan regering och regioner och att inget ansvar faller mellan stolarna.

Nu är ingen tid för tjafs och oenighet om hur vaccinationerna ska genomföras och vem som ska betala för eventuella biverkningar.

Man kan inte ta ut några vaccinationer i förskott. Det som räknas nu är antalet sprutstick. Därför måste nu alla ansvariga myndigheter arbeta mot samma mål.

Det är dagsläget den enda vägen tillbaka till en normal vardag. Och då måste alla aktörer dra åt samma håll. Störst ansvar för detta vilar på regeringen.