Livsviktiga ledningar.
Livsviktiga ledningar. Bild: SIGI TISCHLER

Det är kraftledningarna, dumbom

Den uppkomna elbristen i Sydsverige handlar inte om kärnkraftens vara eller icke-vara. Den handlar i stället om hur elkraften bäst kan överföras från där den produceras till där den används.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

I början av förra seklet fick ingenjören Gustaf Richert en idé som kom att få en stor påverkan i södra Sverige. Vid den här tiden var elektriciteten på snabb frammarsch i landet, men det fanns stora utmaningar i att överföra ström från där den produceras till där den behövdes.

Detta ville Richert lösa genom att elektrifiera den stora ån i södra Sverige, Lagan, och sedan genom kraftledningar distribuera den till kusten.

Detta skulle ske genom att man byggde ett antal kraftverk utmed Lagan. Det unika med Richerts idé var att kraftverken skulle kopplas samman för att sedan gemensamt leverera ström till städerna vid kusten.

ANNONS

Gustaf Richert presenterade sin idé för framträdande industri- och köpmän i Halmstad och i Skåne, och fick napp. 1906 gick fem städer, Halmstad, Helsingborg, Landskrona, Lund och Malmö, ihop och bildade ett nytt bolag, Sydsvenska kraftaktiebolaget.

Fyra år senare invigdes under festliga former fyra nya kraftverk i Lagan, ett i Majenfors, ett i Bassalt och två i Knäred. Resten är, som det heter, historia. Sydsvenska kraftaktiebolaget blev senare känt som Sydkraft och heter i dag Eon.

Vattenkraften var viktig för framväxten av det moderna Sverige under 1900-talet. Under andra halvan av förra seklet kom även kärnkraften att ha en framskjuten position i den svenska elproduktionen.

Men tiderna förändras och i dag har inte kärnkraften en framtid i Sverige utan i stället är framför allt vindkraften på stark frammarsch i den så nödvändiga omställningen till förnyelsebara energikällor.

Men oavsett energislag så kvarstår utmaningen i att leverera ström från där den produceras till där den behövs. Detta blev högst påtagligt för ett par veckor när kraftproducenten Uniper startade upp sitt oljekraftverk i Karlshamn för att producera elektricitet.

Anläggningen i Karlshamn är ett så reservkraftverk som egentligen bara behöver användas under kalla vinterdagar. Men nu hade elpriset på kort tid stigit så mycket att det blev lönsamt att producera elkraft med olja.

ANNONS

Händelsen fick ett stort genomslag politiskt, framför allt för att Moderaterna här såg en chans att lyfta fram sin käpphäst, att Sverige ska fortsätta med kärnkraft. På Twitter fick Carl Bildt mycket uppmärksamhet det här inlägget:

”Det är något fel när man tvingas att dra igång det gamla oljekraftverket i Karlshamn för att klara elförsörjningen mitt i sommaren. Var det så MP ville ha det när man stängde ner kärnkraft?”

Sanningen är dock att det finns gott om elkraft i Sverige, men på fel plats i norra Sverige medan den behövs mest i söder. En orsak till effektbristen i södra Sverige har att göra med att flera kärnkraftsreaktorer har antingen stängts ner eller är avstängda på grund av underhåll.

Det går inte att förneka att det finns stora utmaningar för svensk kraftproduktion. Det handlar både om att fasa ut fossila bränslen och att ersätta kärnkraften med förnyelsebara alternativ.

En viktig del när det gäller elproduktionen är att det svenska elnätet byggs ut så att det vid behov går att ta strömmen från där den produceras till där den konsumeras. Sådana projekt pågår också nu, men de tar tyvärr lång tid.

Att likt Moderaterna prata om kärnkraften som lösningen på Sveriges framtida energiförsörjning är att förneka att överföringen är minst lika viktig som själva elproduktionen.

ANNONS

För att säkerställa energiförsörjningen krävs ett väl utbyggt kraftnät i Sverige. Det blir ännu viktigare när andelen förnyelsebara energikällor ökar. Med hjälp av sol, vind och vatten kan hela landet, och även hela Europa, säkerställa sin energiförsörjning men det kräver att elnäten är ihopkopplade.

Titta bara på historien och Gustaf Richert som med sin idé om ett sammankopplat elnät lade grunden för Sydsveriges största kraftproducent under lång tid.

För att uttrycka det på ren svenska, det är kraftledningarna, dumbom.

ANNONS