Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Liberalerna har presenterat sitt förortslyft med målet att vi inte ska ha några utsatta områden 2030. Bild: Pontus Lundahl/TT
Liberalerna har presenterat sitt förortslyft med målet att vi inte ska ha några utsatta områden 2030. Bild: Pontus Lundahl/TT

Hannes Sjöberg: Det är dags att kratta gången för integrationen

Nästan dagligen läser man om en ny skjutning, om hur arbetslösheten i våra utsatta områden är hög och om hur integrationen har misslyckats. För att ta oss ur denna situation krävs det att vi samarbetar.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Kriminella ska straffas och straffen måste vara kännbara för de som har begått brotten. Polisen, kriminalvården och övriga rättsväsendet måste få de resurser som de behöver för att kunna döma människor som har begått brott.

Men det viktigaste av allt är faktiskt inte att slänga in brottslingar i en cell. Nej, det är att förändra det uppenbara problemet. Vi kan inte sätta alla de människor som kommer till Sverige i små ghetton utanför staden och låta dem leva sina liv där i trångboddhet och social utsatthet. Vi måste låta invandrare möta Sverige och få hjälp på vägen till integration.

I sitt sommarprat pratar polisen Nadim Ghazale om krattorna som har hjälpt honom på vägen sedan han kom till Sverige. Med krattor menar han människor som har puttat honom i rätt riktning och gett honom förutsättningar att lyckas. Helt enkelt krattat gången för att göra det enklare att göra rätt val. Om integrationen ska lyckas behövs krattor.

Dels de mellanmänskliga krattorna som Nadim tar upp, kvinnorna från kyrkan som hjälpte hans familj i början och rektorn som tvingade honom att lära sig att simma. Kanske främst hans föräldrar som kämpade dag och natt för att ge honom och hela familjen de bästa förutsättningarna för att lyckas.

Staten behöver också bli bättre på att agera kratta. Den svenska integrationen har misslyckats, den är helt enkelt inte tillräckligt effektiv och gör inte sitt jobb. Allt för många fastnar i utanförskap, arbetslöshet och trångboddhet.

Som det är i dag pratar de politiska partierna framförallt om brottsbekämpning och att minska migrationen till Sverige. Det är synd att de verkar glömma den viktigaste delen i integrationen: det förebyggande arbetet.

En ljusglimt på den politiska himlen är dock Liberalernas rapportsamling ”Förortslyftet”. Partiet har i skuggan av sin kris de senaste åren tagit fram 226 förslag för att kunna lösa integrationen. Liberalernas mål är att Sverige 2030 inte ska ha några utsatta områden.

Förslagen är uppdelade på fem områden: brottsbekämpning och extremism, skolsegregation, egen försörjning, jämställdhet och demokratiska värderingar samt slutligen tryggare bostadsområden.

Nu behöver även övriga partier haka på så att inte Liberalerna är ensamma med lösningar. Svenska folket är trötta på att läsa om skjutningar, arbetslöshet och segregerade områden.

Invandringen bygger Sverige starkare och vi måste fortsätta att vara en fristad för människor som flyr krig och förtryck. Men för att göra livet enklare för både de som flyr och vi som redan bor här krävs integration.

Vi måste alla plocka upp krattan. Oavsett om du är företagsledare, politiker eller student så är det dags att börja kratta. Det krävs två för att dansa tango, samma princip gäller när det kommer till integrationen. Bjud in ditt barns klasskompis till sommarstugan i sommar, erbjud en praktikplats till en ungdom och hjälp dina grannar med myndighetsbrev. Det gynnar alla.