Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Farlig desinformation sprids av såväl statliga som kommersiella aktörer. Bild: Mikael Fritzon/TT
Farlig desinformation sprids av såväl statliga som kommersiella aktörer. Bild: Mikael Fritzon/TT

Hanna Marie Björklund: Det är allas ansvar att motverka desinformationen

I tider av kris som pandemin utgör, är det viktigt att alla tar sitt ansvar och funderar över varifrån informationen kommer, och i vems intresse denna sprids.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Efter att coronaviruset SARS-CoV2 började spridas i världen och utvecklades till en pandemi under 2020 började omgående ett intensivt arbete med att bekämpa den.

Bland annat genom att utveckla ett vaccin för att förhindra att den insjuknade drabbas av covid-19, den sjukdom som följer av viruset och som är dödlig för uppskattningsvis 0,6 procent av de smittade.

Utvecklingen har gått rekordsnabbt, det finns få motsvarigheter till en liknande samling kring en fråga från hela forskarkollektivet. Innan året var slut hade kunskapen om viruset ökat, dess DNA kartlades rekordsnabbt, nya behandlingar hade utvecklats och ett flertal lovande vaccinkandidater hade tagits fram. Denna mobilisering har varit en succé.

Redan från början har dock pandemins utbrott även skapat en explosion av desinformation, rykten, propaganda och osäkerhet. Vaccineringarna som nu satt igång i stora delar av världen kommer bli särskilt omstridda och kontroversiella.

Debattörerna och journalisterna Henrik Sundbom och Patrik Oksanen är båda kopplade till tankesmedjan Frivärld och släppte redan i våras en rapport om den medvetna spridningen av falsk information om pandemin. Denna har ett antal slutsatser som fortfarande är högaktuella.

Sundbom och Oksanen konstaterar att det främst är två typer av aktörer som ligger bakom systematisk och medveten spridning av falsk information: statliga aktörer, där Kina och Ryssland är de främsta företrädarna, och kommersiella aktörer, som representanter för alternativmedicin.

För Kina är det en fråga om nationell stolthet att förneka att viruset uppstått och spridits på grund av brister i landets hantering. I stället försöker man rikta uppmärksamheten mot andra länders påstådda misslyckande, eller påstår att viruset tillverkats och medvetet spridits av främmande makt, som USA. Ryssland har velat spä på liknande rykten för att öka splittring och förvirring i väst.

Vad gäller kommersiella intressen kan man se bra exempel på detta i ett reportage i Expressen (14/1) om ett antal personer som arbetar intensivt med att misskreditera sjukvården och pandemihanteringen.

Som läkaren Mikael Nordfors som driver privatklinik och deltar i diverse alternativa mediekanaler där han påstår att det är ”skitlätt” att behandla covid-19 med vitaminer. Myndigheterna i både Danmark och Sverige har bedömt honom gravt olämplig som läkare. Eller Michael Zazzio som använder sin titel som sjuksköterska för att legitimera sina åsikter: han föreläser om antivaccin och driver ett företag som säljer kolloidalt silver som omsätter över 18 miljoner.

I Sverige har vi inte, och ska inte ha, tvångsvaccination. Det ska vara upp till var och en av medborgarna att själva välja om man vill söka en viss typ av vård, såsom att ta ett visst vaccin.

I tider av kris som pandemin utgör, är det dock oerhört viktigt att alla också tar sitt ansvar och funderar över varifrån information kommer, och i vems intresse denna sprids.

Det borde vara få som vid närmare eftertanke vill hjälpa en person att bli rik på att misskreditera vår sjukvård och utsätta andra för fara.