Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vaccination – en solidarisk handling. Bild: Johan Nilsson/TT
Vaccination – en solidarisk handling. Bild: Johan Nilsson/TT

Mattias Karlsson: Den som företräder andra har ett stort ansvar

Miljöpartiets gruppledare i Laholm, Eva M Larsson, har inte vaccinerat sig mot covid-19. Trots det planerar hon att gå på tisdagens fullmäktigemöte. Det är direkt oansvarigt och respektlöst.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

När Laholms kommunfullmäktige på tisdagskvällen håller sitt första fysiska möte på länge aktualiseras frågan om politikerna har vaccinerat sig mot covid-19. En politiker som är öppen med sin inställning är Miljöpartiets gruppledare Eva M Larsson, som valt att inte vaccinera sig mot covid-19.

”Jag vill inte ha det i min kropp som jag inte vet vad det är för någonting och vad det gör med mig”, säger Eva M Larsson till Hallandsposten.

Trots detta planerar Larsson att gå på tisdagens fullmäktige. Det är direkt oansvarigt och respektlöst. Som om detta inte var nog arbetar Eva M Larsson vid sidan om politiken som undersköterska på ett äldreboende i kommunen, där hon möter människor som verkligen är utsatta och sköra.

MP-politikern får hård kritik från andra kommunpolitiker i Laholm. Kommunfullmäktiges ordförande, Jonas Hellsten (M), är på det klara med sin åsikt.

”Jag tycker att man som fullmäktigeledamot och ersättare ska vara en förebild på alla områden. Då gör man sig medborgerliga plikt och går och vaccinerar sig”, säger han till HP .

En liknande inställning har Socialdemokraternas oppositionsråd Kjell Henriksson.

”Det är högst omoraliskt att inte följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer”, säger han till HP.

Myndighetens rekommendation är att den som inte vaccinerad ska hålla avstånd till andra och inte umgås med personer äldre än 65 år.

Eva M Larsson har full frihet att avstå från att vaccinera sig men då bör hon i allra högsta grad ta ansvar för sitt handlande. Men det gör hon inte om hon deltar på tisdagens fullmäktigemöte. Att hon dessutom som ovaccinerad arbetar på ett äldreboende visar med all tydlighet att hon inte tar sitt ansvar.

Det hela är mycket enkelt. Som folkvald politiker företräder man sina väljare. I denna roll har man väljarnas förtroende och bör alltså vara ett föredöme i sitt handlande. Eva M Larssons ovilja att vaccinera är en sak för henne men i sin roll som förtroendevald måste hon ta ansvar för mer än sig själv.

Annars lär domen bli hård nästa gång väljarna får säga sitt i ett val. Med ett förbrukat förtroende kommer troligen dörren att vara stängd till ett förnyat förtroende som politiker i Laholms fullmäktige.

Det är i allra högsta grad vaccinationerna som har fått stopp på en stor smittspridning i samhället och att vi i dag är på väg tillbaka till en normal vardag. Sprutan gör alltså stor nytta både för individen och samhället i stort.

Den som aktivt väljer att inte ta sprutan är med andra ord inte solidarisk mot sina medmänniskor. Det är något att tänka på, särskilt för den som är förtroendevald.