Sitter tätt. Eleverna i årskurs fyra på Åledsskolan har det trångt i klassrummet.
Sitter tätt. Eleverna i årskurs fyra på Åledsskolan har det trångt i klassrummet.

Dags att ge Halmstads skolor mer utrymme

Det är trångbott på många skolor i Halmstad. Det går tyvärr ut över både lärarnas och elevernas arbete.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Det har bara gått fyra år sedan Åledsskolan byggdes ut, trots det är skolan redan för trång och skolans rektor måste nu säga stopp till nya elever. Istället hänvisas eleverna till Oskarström. För en nyinflyttad familj till Åled har detta inneburit stora problem, vilket Hallandsposten tidigare rapporterat om.

Men trångbodda skolor är inte bara ett problem för föräldrar som måste skjutsa sina barn till en annan skola. Trånga skolor drabbar framför allt elever och lärare. För många elever i ett klassrum kan leda till dålig inomhusluft, mer buller och svårigheter för både lärare och elever att arbeta ostört. Det säger sig självt att överbefolkade klassrum går ut över själva undervisningen.

ANNONS

Tyvärr är Åledsskolan bara ett av många exempel på hur Halmstad har misslyckats med en nödvändig utbyggnad av kommunens skolor. Det yttersta ansvaret bär politikerna, inte minst det nuvarande politiska styret.

En kommun som växer måste planera för framtiden. Det behövs nya bostäder och viktig service som till exempel vatten och avlopp måste byggas ut i takt med befolkningsökningen.

Men framför allt måste de kommunala kärnverksamheterna som vård, skola och omsorg, anpassas till antalet invånare. En kommun måste med andra ord hela tiden ligga steget före i planeringen.

För Halmstads kommun som i våras sprängde den magiska gränsen på 100 000 invånare är detta särskilt tydligt. Det senaste decenniet har befolkningen ökat med nästan 10 000 invånare, vilket så klart ställer kommunen inför stora prövningar.

En skolas verksamhet är på många sätt komplex. Framför allt behövs det kompetenta och duktiga lärare för att ge alla barn lika möjligheter att klara skolan. Därför är det viktigt att erbjuda bra löner och goda arbetsvillkor för att vara en attraktiv kommun att arbeta i.

Tyvärr ligger Halmstad för lågt när det gäller ingångslönerna, vilket gör att nyutexaminerade lärare gärna väljer andra kommuner att inleda sin lärargärning. Det är på sikt inte bra för kommunen och ansvaret för detta ligger ytterst hos politikerna för att ge skolan de resurser som behövs.

ANNONS

Men det behövs inte bara kompetenta lärare utan också lokaler för en skola. Här har det brustit rejält från kommunens sida i planeringen. Visserligen har ett antal skolbyggen blivit försenade på grund av överklaganden från närboende. Trots detta måste det till en större politisk vilja att ta sig an problemen på högsta allvar. Detta är något för det nya politiska styret att sätta högst upp på agendan. En bättre skola får aldrig vänta.

Visserligen kan den kommunala planprocessen av olika anledningar dra ut på tiden, men här borde kommunen kunna jobba mer offensivt och korta ner tiden från idé till färdig skola. Vill man så kan man.

En växande kommun som Halmstad måste ha ambitionen att leverera när det verkligen gäller.

ANNONS