Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Får det konservativa regeringsalternativet stöd av den nya högersajten? Bild: Sören Andersson/TT
Får det konservativa regeringsalternativet stöd av den nya högersajten? Bild: Sören Andersson/TT

Mattias Karlsson: Bulletin visar var den politiska striden kommer att stå

En ny högersajt har lanserats, och med den lär det blir en hård fajt i samhällsdebatten fram till valet 2022.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Åh, ni fantastiska högerskribenter. Som vet att fånga en publik. Tack för att ni finns, törs jag säga, ni profilerade skribenter som nu ska starta upp den inofficiellt redan lanserade högersajten Bulletin.

Ni självcentrerade skribenter som har en faibless för att se varje samhällsproblem utifrån era egna högst personliga erfarenheter.

Jag vet att ni har en stor publik och får många gillanden på sociala medier, eller var ni nu håller till. Men det finns en baksida, ni står för den trumpifierade delen av samhällsdebatten, den som vill ge publiken exakt vad den vill höra, det är alltid någon annans fel. Inte minst i migrationsfrågan.

Ni säger att det är ny sorts journalistik ni ska arbeta med, men flera av er tycks ha en bakgrund framför allt som opinionsbildare. Det ska bli intressant att följa er och hur ni kommer att definiera er journalistik, om den verkligen kommer att belysa samhällsproblemen nyanserat och från olika perspektiv.

Och jag ska inte klandra er om ni inte lyckas med detta, det är inte lätt att lämna opinionsbildningens friare förhållningssätt till den verklighet vi lever i.

Några av er har en bakgrund från partipolitiken och jag anar ett syfte bakom er nya högersajt. Ni ska bädda för ett maktskifte till nästa val. Upplägget är enkelt, genom att satsa på en verklighetsbeskrivning som gynnar en konservativ regering ska valsegern kammas hem, där Moderaterna givetvis är det ledande partiet.

Hur ni tänker er själva regeringsfråga bör väl inte heller sväva i ovisshet. Ni har en trogen partner i Kristdemokraterna som är välkomna in i stugvärmen. Men ni vill gärna hålla Sverigedemokraterna på armlängds avstånd, men inte för långt bort för SD:s stöd är ju helt avgörande för en ny regering.

Fler partier är ju välkomna, inte minst Liberalerna som ni så gärna vill få in i er konservativa stuga. Men det lär inte bli en enkel match, drar ni för mycket kommer partiet att klyvas i två delar och helt förlora varje möjlighet till riksdagsrepresentation.

Med den nya högersajten Bulletin lär det bli en hård fajt i samhällsdebatten fram till valet 2022. Men som sagt, jag är tacksam för att ni finns till som ett alternativ att förhålla sig till, ett politiskt alternativ som jag verkligen inte delar.

Det finns ett annat alternativ som lyfter fram att individen också har ett ansvar för det omgivande samhället. Med stor frihet följer också ett stort ansvar.

Den politiska striden kommer att stå här, mellan en oförblommerad egoism, läs nationalism, och en liberalism kombinerad med solidaritet.