Dold agenda. Twitter är ett effektivt redskap för krafter som inte vill oss väl.
Dold agenda. Twitter är ett effektivt redskap för krafter som inte vill oss väl. Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Botar skruvar till Sveriges problem

Uppfattningen av Sverige som en misslyckad stat gynnar främmande makt.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Vart tionde konto på Twitter är en misstänkt bot, det vill säga ett automatiserat konto som sprutar ut utvalda tweets och retweets (SVT 18/6). Det visar en undersökning från Totalförsvarets forskningsinstitut. Samtidigt åskådliggör SVT:s kartläggning att ledarskribenter med högersympatier retweetas allra mest.

SVT har under två månader följt och kartlagt 69 ledarskribenters aktivitet och de reaktioner som de väckt på Twitter. Vissa twitterkonton är mycket aktiva i den politiska debatten och retweetar ledarskribenterna flera gånger per dag. Somliga uppvisar en extremt hög aktivitet och postar inlägg varannan minut, dygnet runt.

Ivar Arpi på Svenska Dagbladet får flest retweets, följd av Mats Skogskär på Sydsvenskan. Andra ledarskribenter i topp är Alice Teodorescu, Göteborgs-Posten, och Sakine Madon på Vestmanland Läns Tidning. Antalet följare leder inte per automatik till många retweets, vilket illustreras av att vänsterdebattören Göran Greider, Dala-Demokraten, med nästan lika många följare som Arpi hamnar först på plats åtta på listan.

ANNONS

Men ett gemensamt drag för de skribenter som får flest retweets i relation till antal tweets, är att de ofta lyfter de problem som följer i kölvattnet av ett stort flyktingmottagande.

Tweets om migration och kriminalitet engagerar allra mest. Även om man lägger ihop engagemanget på Twitter för försvaret, sjukvården, ekonomin och skolan kan de inte ens tillsammans peta ner migrationsfrågan från förstaplatsen.

Värt att hålla i minnet är att just den typen av beskrivningar spelar främmande makt väl i händerna. Den som vill stärka sin egen position gynnas av en svag motpart, och ur ett ryskt perspektiv finns därför goda skäl att spä på bilden av ett Sverige i sönderfall och försöka öka polariseringen i landet. Med teknikens hjälp går det lätt att med blixtens hastighet sprida valda budskap. Därmed går det att skapa, eller förstärka, bilden av att vissa ämnen diskuteras betydligt mer än vad de faktiskt gör.

Budskap som Ryssland gärna sprider är bland annat att Sverige inte ska gå med i Nato samt bilden av ett försvagat svenskt etablissemang. Genom att skapa en illusion av Sverige som en misslyckad stat, exempelvis genom budskapet att islamister håller på att ta över landet, kan Kreml både försvaga Sverige och samtidigt demonstrera för det ryska folket att demokrati inte fungerar som koncept.

ANNONS

Sociala medier och botnätverk är ett effektivt medel att så splittring och skapa förvirring för dem som inte vill oss väl.

Samtidigt måste svåra frågor uppmärksammas och vridas och vändas på under valrörelsen. Men utan inblandning eller påverkan från främmande makt. Sverige har problem som kräver lösningar, men de måste belysas med svenska intressen för ögonen.

ANNONS