Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Politiska kombattanter. Bild: Henrik Montgomery/TT

Bollen ligger hos Alliansen

Efter Stefan Löfvens utspel om att det största blocket bör bilda regering är det Alliansen som har bollen.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

Vem tar vem? Det politiska spelet om själva regeringsbildningen har under den här valrörelsen varit ett ständigt återkommande tema, framför allt för att utgången av valet på söndag är oviss. Inget av de traditionella blocken lär få egen majoritet och med ett Sverigedemokraterna som går framåt blir det än svårare att bilda regering.

I en debattartikel på DN Debatt på tisdagen överraskade Stefan Löfven med ett sansat resonemang kring hur han ser på regeringsbildningen. Han skriver där att ”om de borgerliga partierna envisas med att ha kvar [blockpolitiken] bör den partikonstellation som fått flest mandat också få utgöra regeringsunderlag” (DN 4/9).

Löfven öppnar här alltså upp för Decemberöverenskommelsens återkomst. Förvisso med tillägget att det förutsätter ”ett brett samarbete i riksdagen för att regeringen ska få igenom sin budget och politik”.

Stefan Löfven och Socialdemokraterna vill självklart behålla regeringsmakten till varje pris, men det kräver i så fall att det rödgröna blocket blir störst. Ändå är det klädsamt av Löfven att före valet erkänna motståndarsidans legitimitet i att bilda regering om den blir störst. Så har det inte låtit tidigare.

Men Moderatledaren Ulf Kristersson svarade inte på Löfvens invit om en återgång till en uppdaterad Decemberöverenskommelse. Framför allt hänvisade Kristersson till att S räknar in Vänsterpartiet på sin sida utan att klart och tydligt säga om partiet ska ingå i en regering eller inte.

Tidigare har Kristersson aviserat att Alliansen tänker ta makten även om de rödgröna partierna tillsammans blir större. Dock har han ett problem, både Liberalerna och Centern har varit extremt tydliga med att de inte vill samarbeta med Sverigedemokraterna.

Förvisso vill Stefan Löfven med sitt utspel splittra Alliansen och se ett slut på blockpolitiken så som den existerar i dag. Ändå är det välkommet att före valet öppna upp de hårda politiska låsningar som finns.

Just nu är det Alliansen som har bollen. Före valet är det rimligt att med ett klargörande om Ulf Kristersson verkligen vill bilda regering med SD som stödben. Den frågan bör väljarna få ta ställning till.