Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Cecilia Blomberg: Blå blommor ska du plocka

Midsommarafton markerar inte bara sommarens intåg. Med rätt blommor under kudden kan drömmen om en borgerlig regering slå in.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Med sina långa och ljusa nätter, blomsterkransar, jordgubbar, sill, nubbe och skamlösa visor är midsommar Sveriges stora sommarfest. Det är en traditionstyngd högtid då seder som går långt tillbaka i tiden får nytt liv, och vars ursprung är höljda i dunkel. Dans-en och lekarna kring midsommarstången sägs vara resterna av en forntida fruktbarhetsfest till sommarsolståndets ära, och stången ursprungligen en fallossymbol.

Förr hölls lekbröllop, då en midsommarbrud och brudgum valdes ut, samt kransgillen då flickorna band kransar till pojkarna, varpå de dansade tillsammans tills solen gick upp. Midsommarnatten var förknippad med kärlek och erotik, till prästernas förtret. Ett gammalt talesätt säger att midsommarnatten inte är lång, men sätter sju och sjuttio vaggor igång.

Enligt folktron var detta också en av årets magiska nätter, då gränsen mellan människornas värld och det övernaturligas rike var tunnare än vanligt, då mystiska väsen var särskilt aktiva och naturen flödade av krafter. Fantastiska saker kunde hända denna natt. Läkeväxter var extra kraftfulla, och med en barfota promenad i midsommardaggen gick det att hålla sig frisk och stark hela året. Med drömgröt kunde man spå in i framtiden.

Midsommarmagin som tradition lever kvar än i dag. För den som är nyfiken på sin framtida kärlek gäller det att ta tillfället i akt. Genom att plocka sju olika blommor att lägga under kudden och sedan klättra över lika många gärdesgårdar kan man överskrida gränsen mellan den vanliga världen och den övernaturliga, och drömma om den som man så småningom kommer gifta sig med. Men det måste ske under tystnad. Annars bryts magin.

Midsommarnattsdrömmar. Plocka rätt blommor i hagen. . Bild: Jurek Holzer/TT
Midsommarnattsdrömmar. Plocka rätt blommor i hagen. . Bild: Jurek Holzer/TT

Med det osäkra läget inför höstens val är midsommar därför en god möjlighet att sanndrömma om det kommande valet. Liksom på midsommarnatten kan allt hända, och det kan bli lite vad som helst med vem som helst.

Detta år väljer vi därför att samla ihop de blomster som bäst kan smida samman vår önskeregering, för ett land där ansträngning lönar sig och där människor har frihet att själva forma sina liv. Först plockar vi således en moderat blåklocka i form av Ulf Kristersson som statsminister. Därpå en liberal blåklint för en kunskapsbaserad skola. En kristdemokratisk vitsippa för våra pensionärer och en bättre sjukvård måste självklart vara med, och ingen alliansbukett är komplett utan en grön fyrklöver från Centerpartiet för ett bättre företagsklimat.

För en stärkt arbetslinje lägger vi till en akvileja, och därpå ett löjtnantshjärta för att värna rikets säkerhet. För extra krydda tar vi krusmynta för ett avskaffat alkoholmonopol och en nedlagd Arbetsförmedling. Sist men inte minst lindar vi om med olvon för sänkt skatt.

Men midsommarfirandet betecknar också inledningen på en längre ledighet och sommarens början, vilket ger möjlighet till eftertanke och att njuta av en välbehövlig vila för både väljare och politiker inför den kommande valrörelsen, och den särdeles stökiga politiska hösten som väntar. Således tillönskas alla en riktigt glad midsommar!