Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Halmstadborna har nära till Sveriges vackraste biblioteksbyggnad. Bild: Anders Andersson
Halmstadborna har nära till Sveriges vackraste biblioteksbyggnad. Bild: Anders Andersson

Kent Nilsson: Bibliotek är viktiga för demokratiarbetet

När påfrestningarna i samhället blir omfattande är det viktigt att folkbiblioteken är tillgängliga.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

”Folkbildning kan allvarligt skada dina fördomar” är ett skämtsamt uttryck som används allt oftare. De flesta kan nog förstå allvaret i innebörden. För dem som har fastnat i ett informationsintag begränsat till vissa sociala medier eller så kallad swish-journalistik handlar det om förmåga att bryta mönstret och skapa distans till konspirationsteorier och hitte-på-nyheter.

För den som är beredd att ifrågasätta ogrundad information och höja blicken mot samhällets möjligheter till såväl kunskapsförmedling som fri åsiktsbildning väntar näst intill obegränsade chanser. Den viktigaste källan till kunskap erbjuds tveklöst av folkbiblioteken.

Biblioteken ska enligt lagen från 2014 vara tillgängliga för alla och allmänheten ska kunna låna litteratur utan avgift. I varje kommun ska det finnas minst ett bibliotek, och halmstadborna har extra tur som har nära till Sveriges vackraste biblioteksbyggnad. Stadsbiblioteket som stod klart 2006 är förmodligen Halmstads viktigaste landmärke.

Biblioteken fyller en viktig funktion i demokratiarbetet och uppdraget att motverka utanförskap. Bibliotekslagen uppmanar också till ”särskild uppmärksamhet åt personer med funktionsnedsättning, de nationella minoriteterna, personer som har annat modersmål än svenska samt barn och ungdomar”. Folkbiblioteken har därför flera utmaningar, inte minst att minska det digitala utanförskapet

Men det kändes som ett oövertänkt budgetbeslut 2016 när Halmstads kommun beslutade att spara 1,5 miljoner kronor på kulturnämndens verksamhet. Resultatet landade i besparingar 2017 som ledde till minskat öppethållande på 7 bibliotek. Att politiskt styra besparingar till biblioteksverksamhet är detsamma som att skjuta sig själv i foten.

Biblioteken är så viktiga mötesplatser att extra resurser istället borde skjutas till när samhället utsätts för stora påfrestningar. Som exempel kan nämnas den stora flyktingvågen 2015 eller när tryggheten periodvis svajar i centrala Halmstad eller lokalt i stadsdelarna.

Tidigare i år när coronapandemin tog fart beslutade Halmstads kommun att biblioteken skulle hålla fortsatt öppet. Detta är ett klokt beslut, i motsats till de kommuner som beslutade att stänga ner helt. När påfrestningarna i samhället blir så omfattande är det självklart viktigt att folkbiblioteken är tillgängliga.

I dag 22 juli för 9 år sedan blev hela världen varse om konsekvenserna av att en enstöring i Norge kunde planera och genomföra terrordåd. Avgörande betydelse för Breivik var valet av sociala medier där han radikaliserades på egen hand och kunde förbereda sig i hemlighet. Bomben i Oslo och skjutningar på Utöya orsakade 77 människors död och över 100 allvarligt skadade.

Ett kännetecken för folkbildning är fri åsiktsbildning men kan i de sämsta avsikterna användas till att sprida fördomar och hat. Det är därför tveksamt om Breiviks omfattande manifest för våldsbejakande extremism hör hemma på bok-sajter eller i bibliotekens annars så outtömliga bank av kunskaper.