Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ove Bengtsson – debattglad ordförande i talarstolen. Bild: Jonatan Gernes
Ove Bengtsson – debattglad ordförande i talarstolen. Bild: Jonatan Gernes

Mattias Karlsson: Bengtsson begärde ordet – och fick det av sig själv

En ovanlig situation inträffade i Laholms fullmäktige när ordföranden själv gick upp i talarstolen.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Efter en debatt om en ny bro över Lagan var talarlistan tom när Ove Bengtsson (C) begärde ordet – och fick det av sig själv. Ja, det var en mycket ovanlig situation som uppstod på Laholms fullmäktigemöte på tisdagskvällen.

Centerpartisten Ove Bengtsson utsågs vid förra sammanträdet till fullmäktiges ordförande, i alla fall tillfälligt i väntan på att Moderaterna har vaskat fram en lämplig kandidat på posten. Centerveteranen Bengtsson tackade ja när han tillfrågades om uppdraget med tanke på att det väntar tunga fullmäktigemöten i höst.

När Bengtsson svingade klubban på tisdagens fullmäktigemöte blev det en hel del debatt, och han ville själv också delta i debatten när en motion från Eva M Larsson (MP) om en ny Laganbro behandlades.

”Då går ordet till Ove Bengtsson, Centerpartiet”, sa fullmäktiges ordförande, varpå han reste sig från sin stol och tog plats i talarstolen.

”Ja, nu kan jag inte hålla mig. Den här frågan är väldigt intressant, får jag säga, den har varit uppe i kommunledningar och fullmäktige tidigare”, inledde Bengtsson sitt anförande.

När han var klar och hade satt sig på ordförandestolen konstaterade han kort:

”Och det var så uttömmande att jag inte har fler på talarlistan. Kan vi då gå till beslut?”, sa han skämtsamt varpå fullmäktige beslutade att frågan om en ny bro över Lagan ska hanteras i den pågående arbetet med en ny översiktsplan och att motionen därmed ansågs besvarad. Bertil Johansson från Laholmspartiet reserverade sig mot beslutet.

Ove Bengtsson begärde ordet ytterligare en gång under kvällen när en delårsrapport avhandlades, men i det fallet var det mer naturligt då han även är i ordförande i kultur- och utvecklingsnämnden och ville kommentera sin nämnds budget.

Det finns inga exakta regler för hur en ordförande för ett kommunfullmäktige ska agera, men det hör sannerligen inte till vanligheten att hen går upp i talarstolen och tar debatten. Det finns nämligen en viktig poäng att i den rollen behandla alla fullmäktiges ledamöter på samma sätt oavsett politisk färg. Det är en viktig stomme i hur demokratin uttrycks i våra politiska församlingar.

Trots att det strider mot gängse regler var det faktiskt underhållande att fullmäktiges ordförande gick upp i talarstolen på tisdagens sammanträde i Laholm.

Men blir Ove Bengtsson långvarig i sin roll lär han inte kunna äntra talarstolen på samma sätt igen. För det går ju liksom inte att sitta på två stolar samtidigt, att både ta debatten och på samma gång se till att debatten håller god ton.