Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I väntan på vardagen. Lång kö till massvaccinationerna på Halmstad arena. Bild: Povel Arwidson
I väntan på vardagen. Lång kö till massvaccinationerna på Halmstad arena. Bild: Povel Arwidson

Mattias Karlsson: Början på pandemislutet närmar sig för hallänningarna

Det är som att slå in en öppen dörr, men ändå ett så otroligt viktigt faktum att förmedla. Vaccinationerna mot covid-19 räddar liv.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Coronapandemin har i Halland varit en lång och utdragen process hittills under året. Pandemins första våg för ett år sedan drabbade inte hallänningarna lika hårt som många andra län i Sverige. Men den andra och den nu pågående tredje vågen har varit betydligt mer allvarlig med en mycket stor smittspridning i hela länet.

Under mars månad konstaterades i Halland över 2 000 nya fall i veckan under en period. Men nu tycks smittspridningen avta; i förra veckan testades 838 hallänningar positivt för covid-19, vilket Hallandsposten rapporterat om.

Under tisdagen genomförde Region Halland en webbsändning för att informera om den pågående smittspridningen och vaccinationsläget. Smittskyddsläkare Maria Löfgren inskärpte då att även om antalet fall nu har minskat är det ändå en stor smittspridning i länet. Det är alltså för alldeles för tidigt att slappna av och återgå till normala rutiner.

För att få en inblick i hur det ser ut i sjukvården deltog även sjuksköterskan Marie Johansson på infektionsmottagningen vid Hallands sjukhus, i regionens webbsändning.

”Pandemin är väldigt verklig och daglig. Vi har patienter som kommer varje dag för bedömning”, sa Marie Johansson.

Men hon tillade också att de äldre, framför allt de som är dubbelvaccinerade, inte kommer till sjukvården eftersom de inte blir infekterade och sjuka. Detta är något att verkligen lyfta fram.

Det går inte att förutse smittspridningen i samhället, den beror på en rad olika faktorer. Däremot kan vi ta fasta på det vi vet. I Halland har det fram till förra veckan gjorts 101 190 vaccinationer med den första dosen och 27 879 personer har fått sin andra dos och är alltså fullvaccinerade.

Därmed ligger också Halland över rikssnittet för hur stor andel av befolkningen som har fått sin första respektive andra vaccindos. Under den kommande veckan kan personer som ingår i fas 3, vilket bland annat omfattar alla vuxna personer i riskgrupper, boka in sig för vaccination. Enligt planen ska den stora gruppen, personer som är 18 till 59 år, börja vaccineras i mitten av juni, men mycket tyder på att det blir tidigare än så.

Att man är vaccinerad innebär inte ett hundraprocentigt skydd, men det är mycket starkt. På Folkhälsomyndighetens pressträff på tisdagen presenterades siffror som visar att av dem som fått den första dosen har 0,3 procent fått covid-19 inom tre veckor. Motsvarande andel bland de fullvaccinerade är 0,2 procent. Det är med andra ord en försvinnande liten andel.

De erfarenheter som har gjorts från länder som kommit långt med vaccinationerna stämmer även för Halland. När en stor grupp av människor blir vaccinerade mot covid minskar också behovet av sjukhusvård dramatiskt. Det är som att slå in en öppen dörr, men ändå ett så otroligt viktigt faktum att förmedla. Vaccinationerna mot covid-19 räddar liv.

Så förutom att var och en har ett personligt ansvar för att minska smittspridningen genom att följa rekommendationer tål det att upprepas på nytt. Alla som ännu inte är vaccinerade, ta sprutan när det är din tur! Både för din egen och alla andras skull.

Det är genom vaccinationerna som coronamörkret kan vändas till en normal vardag igen. Och för Halland och hallänningarnas del kan vi nu se början på slutet. Vi går i dubbel bemärkelse mot ljusare tider.