Det var glest mellan deltagarna på onsdagens dialogmöte.
Det var glest mellan deltagarna på onsdagens dialogmöte. Bild: Roger Larsson

Både bargäster och bussåkare måste ta sitt solidariska ansvar

Det är inte bara krögarnas ansvar att motverka trängsel.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

På stadsbussarna i Halmstad finns ett tydligt budskap för den som går ombord:

”Det är INTE gratis! Observera att du måste ha GILTIG BILJETT när du stiger ombord på bussen”.

Så står det på ett papper med Hallandstrafiken som avsändare. Budskapet borde vara en självklarhet, men det behöver tydligen sägas i dessa tider.

Bakgrunden är att de främre dörrarna är stängda för att skydda busschaufförerna från att smittas. Det innebär att passagerare måste stiga på genom de bakre dörrarna utan att behöva betala eller visa upp en mobilbiljett för chauffören. Detta har tydligen satt solidariteten på prov och ökat antalet fripassagerare.

ANNONS

Därför är det viktigt att påminnas om det uppenbara, kollektivtrafiken är en del av det allmänna och alla passagerare måste ta sitt solidariska ansvar och betala för sig.

I dessa coronatider har individen också ett stort ansvar i att minska smittspridning. Det ansvaret kom upp på ett dialogmöte som hölls på onsdagen på Halmstads teater.

Det var Halmstads kommun som stod bakom dialogmötet och hade bjudit in personer som driver serveringsverksamheter för att lyfta frågan om hur man tillsammans kan klara sig genom krisen.

Kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman (M) inledde med några allvarliga ord och sedan tog moderatorn Lotta Ericsson, ordförande för Företagarna i Halmstad, till orda.

Läget är på många sätt nattsvart inom hotell- och restaurangbranschen. Restauranger och krogar har det tufft i dessa dagar när antalet gäster minskat drastiskt. Dessutom kan de tvingas stänga om de inte håller sig till de restriktioner som gäller, framför allt att inte ha trängsel i sina lokaler eller på uteserveringarna.

Företrädare från kommunen och polisen informerade kort om regler kring tillsyn och vad som gäller enligt ordningslagen. Det framgick att man till kommunen har fått in 35 klagomål om trängsel och man gjort 115 besök på olika verksamheter.

Det som väckte mest diskussioner på mötet var hotet om nedstängning. Av frågorna som kom från publiken var det uppenbart att det finns en stor frustration i hur man konkret ska göra för att kunna följa de regler som finns. Vad är trängsel? Hur stort ska avståndet vara inom ett sällskap och mellan sällskapen?

ANNONS

Ett svar från de kommunala företrädarna var kort och gott att även gästerna har ett ansvar att inte orsaka trängsel.

Jonas Bergman konstaterade avslutningsvis att ingen verksamhet i Halmstad hittills har tvingats att stänga på grund av trängsel. Så vill han att det ska fortsätta att vara och manade församlingen till ”håll i och håll ut”.

Givetvis har krögare ett stort ansvar att se till att gästerna håller avståndet till andra. Men för att samhället ska hålla ihop måste även individen ta sitt personliga ansvar, oavsett om det handlar om att betala för sig på bussen eller hålla avståndet på krogen.

ANNONS