Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Övertag. Ukrainska soldater har den senaste tiden tillfångatagit många ryssar. Bild: Kostiantyn Liberov
Övertag. Ukrainska soldater har den senaste tiden tillfångatagit många ryssar. Bild: Kostiantyn Liberov

Alex Voronov: Båda sidors fångar måste behandlas humant

Ukrainska fångar behandlas bedrövligt av den ryska armén. Men även ryska fångar drabbas av övergrepp som inte ska ursäktas.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Misshandel med batonger och trähammare. Elchocker mot genitalier. Knivskärningar, strypningar, skenavrättningar, skjutning med bedövningsvapen, upphängningar i armar och ben, bränning med cigaretter.

Det är ett urval av de tortyrmetoder som ukrainska krigsfångar har utsatts för av den ryska armén. Uppgifterna finns i en rapport sammanställd av FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) som publicerades 15 november. Man har granskat behandlingen av tillfångatagna stridande och dokumenterat övergrepp av båda sidor i kriget.

OHCHR har intervjuat 159 ukrainska soldater som varit fångar hos den ryska armén och 175 ryska stridande som hållits av Ukraina. Redan här framträder stor skillnad mellan sidorna. Medan de ukrainska myndigheterna gav FN-utredarna tillträde till de ryska soldaterna där de hölls i fångenskap, sade Ryssland nej till motsvarande procedur. Intervjuerna med ukrainarna har skett i frihet efter deras utväxling.

Att neka tillgång till krigsfångar har varit den ryska linjen under hela kriget och är djupt bekymmersamt eftersom många övergrepp förhindras enbart av vetskapen att någon kan komma att inspektera förhållandena. Och omvänt – där det är stängt kan vad som helst hända.

De ryska förbrytelserna upptar också lejonparten av rapporten. En mycket vanlig form av tortyr är hunger, något som många frisläppta ukrainska krigsfångar berättat i medieintervjuer. Ja, det räcker ofta att titta på deras foton, där soldaterna har tappat bortåt en fjärdedel av sin kroppsvikt, för att se vad det handlar om.

80 procent av ukrainarna som har intervjuats av OHCHR vittnar om för lite eller otjänlig mat. Fångarna kunde få ofärdigt bröd, måltider med ruttna ingredienser eller gröt och spaghetti med sand eller små stenar i. Vattnet kunde vara smutsigt och innehålla insekter. I vissa fall fick ukrainarna mellan 45 sekunder och två minuter på sig att äta sina måltider som kunde vara brännheta.

På en interneringsanläggning i Luhansk ska de ukrainska fångarna ha fått enbart 250 gram konserverad mat på burk per dag – i tre månader.

Övergrepp som har begåtts av den ukrainska sidan handlar om tortyr och inhuman behandling under den första fasen när soldaterna tagits till fånga. De har misshandlats, elchockats eller transporterats avklädda och inpackade i förnedrande ställningar där man filmat dem och lagt ut klippen på nätet.

OHCHR är också kritiskt till att ukrainska medborgare som har stridit för Ryssland utsätts för rättsprocesser som kriminella, trots att de har rätt att behandlas som kombattanter, och inte ges tillgång till adekvat rättshjälp. Det finns även trovärdiga misstankar om summariska avrättningar av ryssar.

Utredarna noterar att ukrainska rättsorgan har inlett två utredningar om misstänkta brott som ska ha begåtts av den egna försvarsmakten, men ser inte att dessa har kommit någonstans.

Rapporten visar att övergreppen är mest omfattande och grova på den ryska sidan. Samtidigt är det viktigt att också den ukrainska staten tvingas leva upp till sina skyldigheter under krigets lagar. De länder som stödjer Ukraina i dess försvar måste ställa dessa krav.