Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Populärt stick. Bild: Johan Nilsson/TT
Populärt stick. Bild: Johan Nilsson/TT

Mattias Karlsson: Bästa boten mot vaccinturism är vaccinutjämning

Vaccinshopping och vaccinturism. I den starkt föränderliga pandemitid vi lever i skapas nya begrepp för att beskriva nya fenomenen.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Under året som har gått har det svenska språket begåvats med en rad nya ord kopplade till coronapandemin. Vi har fått lära oss ord som superspridare, klustersmitta och hobbyepidemiolog.

I takt med att vaccinationerna mot covid-19 kom i gång i början av året börjar nu vaccinorden spridas i snabb takt. Den senaste tiden har vi fått lära oss ordet vaccinshopping, det vill säga att man bokar flera olika tider för vaccination, för att på så sätt snabbare bli vaccinerad. Det är ett sätt att försöka komma före i kön och är inte så solidariskt.

Men det som faktiskt är mer oroande är den snabba ökningen av den så kallade vaccinturismen, det vill säga att personer bokar en vaccinationstid i ett annat län än de själva bor i.

Som Hallandsposten rapporterat har detta fenomen drabbat Halland hårt, och framför allt då den norra delen. De senaste dagarna har det skett en explosionsartad utveckling och var fjärde vaccintid i Halland har bokats av en icke-hallänning. Än större är andelen i Kungsbacka kommun där varannan tid är bokad av en person utanför länet.

”Det här är upprörande på många sätt”, säger regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M) i en kommentar till Hallandsposten.

Det som ställer till det är att regionen inte kan neka icke-hallänningar att vaccinera sig i Halland. Alla har rätt att vaccinera sig var som helst i landet, sådan är lagen. Men samtidigt sker det en fördelning av vaccinationsdoserna i förhållande till hur stor befolkningen är i respektive län.

Här kommer alltså Halland i kläm, inte minst på grund av närheten till Göteborg och Västra Götalands-regionen där man inte har kommit lika långt med vaccinationerna som Region Halland.

Det är samtidigt viktigt att ha koll på det större perspektivet, att dämpa smittspridningen så fort som möjligt – i hela landet.

Det är oerhört bra att människor vill vaccinera sig, en vaccination är inte bara en handling för en själv utan också något man gör av solidaritet mot andra. Och just nu är vaccinationerna den enda vägen ut ur det coronamörker som vi fortsatt lever i.

Vaccinviljan får alltså inte dämpas av några länsgränser, däremot behövs det någon form av utjämning mellan regionerna. De region- er som är mer drabbade av vaccinturism måste få en kompensation för detta.

Antingen kan detta ske centralt genom att drabbade regioner får en ökad tilldelning av vaccindos- er, eller att det mellan regionerna sker en omfördelning av vaccinet. En vaccinutjämning helt enkelt.

I och med den stora omfattningen av vaccinturismen i Halland och att den ökat kraftigt på kort tid behöver Folkhälsomyndigheten och SKR agera snarast möjligt, särskilt med tanke på att Halland för närvarande är en av de regioner som har högst smittspridning i landet.

Vaccinturismen ska inte stoppas men den behöver en bot, vaccinutjämning.

Och så har svenska språket fått ännu ett nytt ord, ett ord som speglar en högst välkommen åtgärd, inte minst för alla hallänningar.