Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

500-lappen är de kriminellas bäste vän. Bild: Anders Wiklund/TT
500-lappen är de kriminellas bäste vän. Bild: Anders Wiklund/TT

Mattias Karlsson: Avskaffad 500-lapp slår rakt mot gängen

På vägen till ett kontantfritt samhälle kan 500-lappen avskaffas för att bekämpa de kriminella gängen.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

I förra veckan meddelade NK att de inom kort helt slopar kontanthanteringen på sin två varuhus i Stockholm och Göteborg, vilket Ekot rapporterade om. En viktig orsak till kontantstoppet är att kriminella inte längre ska kunna använda svarta pengar i varuhusen, enligt vad NK:s vd Bo Wikare uppger till Ekot (SR 22/9).

Nyligen framkom att en misstänkt 16-årig gängkriminell i början av året köpt en exklusiv jacka på NK i Stockholm för 4 000 kronor i kontanter efter ett beställningsmord.

NK:s beslut att slopa kontanter kommenterades i helgen av finansmarknadsminister Niklas Wykman (M). Han kan sympatisera med NK:s beslut men menar att ett kontantfritt samhälle inte får tvingas fram av de kriminella gängen.

”Det är inte så man ska driva fram ett kontantlöst samhälle”, säger Wykman till Ekot (24/9).

Han tror inte heller att kriminella kommer att påverkas av att allt fler företag väljer att inte ta emot kontanter. Men det handlar inte bara om hur kontanter eventuellt används av kriminella i butiker och affärer. Kontanter har nämligen mycket värdefulla egenskaper för gängen. Nämligen som ett anonymt och effektivt betalningsmedel mellan kriminella. Det går att faktiskt att hävda att kontanter är de kriminellas bäste vän. Då borde man också kunna ifrågasätta dagens kontanthantering.

Den 28 januari i år mördades en 15-åring på en sushirestaurang i Skogås. Enligt vad som framkommer av åtalet mot den misstänkte 16-åringen så fick han 100 000 kronor i kontanter för beställningsmordet, vilket Expressen rapporterade om nyligen (18/9).

Några dagar efter mordet har den misstänkte mördaren bland annat handlat en dyr jacka på NK och av bilder från varuhuset framgår att 16-åringen betalade kontant från en stor sedelbunt med 500-lappar. Detta är ett tydligt exempel på hur kontanter kan används av och mellan kriminella.

Det är så klart ingen slump att det är just 500-lappar som används som betalning i kriminella uppgörelser. Sedeln är som sagt ett effektivt betalningsmedel. Av Riksbankens statistik om kontanter framkommer också att 500-lappen är den vanligaste sedeln av alla valörer, till och med vanligare än 20-lappen. Men var finns då alla dessa 500-sedlar, egentligen? Den frågan är det faktiskt ingen som kan svara på. Varken Riksbanken, polisen eller kronofogden har en närmare koll på av vem och hur 500-lapparna används i samhället.

Historiskt är kontanter en fantastisk uppfinning som har tjänat mänskligheten väl under århundraden. Men att kontanter har varit bra betyder inte att de alltid kommer att vara det.

En orsak till att kontanter har ett värde är ett stabilt samhälle och en ansvarstagande riksbank. När kriminella kretsar använder sig av kontanter i sina olagliga verksamheter så utnyttjas precis detta med att sedlar och mynt har ett värde. Denna illegala kontanthantering är något som man alltid har fått acceptera för att fördelarna med kontanter är större än nackdelarna. Men det är dags att ompröva denna sanning. I takt med att den lagliga kontantanvändningen minskar och den olagliga hanteringen troligen ökar är det rätt tid för förändring.

Inom en inte alltför avlägsen framtid lär det svenska samhället vara helt kontantfritt. Men på vägen dit skulle man kunna göra en relativt enkel operation för att kraftigt försvåra för de kriminella verksamheterna i Sverige – avskaffa 500-lappen.