Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gör om och gör rätt. Sorteringen av de gröna plastpåsarna för matavfall är ett onödigt merarbete. Bild: Jari Välitalo
Gör om och gör rätt. Sorteringen av de gröna plastpåsarna för matavfall är ett onödigt merarbete. Bild: Jari Välitalo

Mattias Karlsson: Avskaffa den gröna plastpåsen för matavfall

Det är dags att göra det enda rätta. Skrota den gröna plastpåsen för matavfall och ersätt den med en brun papperspåse.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Att sortera, blanda och sortera igen. Det är i korthet vad som händer när Halmstadborna hanterar sitt matavfall. Det handlar så klart om den gröna plastpåsen för matavfall, ett system som funnits i snart sex år.

Nu vill Centerpartiet som första parti i Halmstad att den gröna påsen avskaffas och ersätts av en brun papperspåse, vilket Hallandsposten rapporterar om.

”Vi tror att det är dags att säga hejdå till den gröna påsen”, säger Victor Rundqvist, Centerpartiets kommunråd, till HP.

Förhoppningsvis följer fler partier efter för den gröna plastpåsen har kommit till vägs ände. Problemen har varit alldeles för många och andelen matavfall som Halmstadborna återvinner är långt från de uppsatta målen.

Det var sommaren 2017 som det kommunala avfallsbolaget Halmstad energi och miljö (Hem) införde ett nytt system för återvinning av matavfall i kommunen. Vi pratar om den gröna plastpåsen där Halmstadborna sorterar sitt matavfall och sedan slänger i samma kärl för påsar med restavfall. De två olika typerna av avfallspåsar blandas alltså för att sedan transporteras till Hems stora anläggning på Kristineberg där de gröna påsarna separeras genom en optisk sortering.

Men för att hela systemet ska fungera på ett tillfredsställande sätt måste alla påsar knytas ordentligt och det får inte slängas något löst avfall. Dessutom kan inte sopbilarna fyllas ordentligt eftersom soppåsarna då skulle gå sönder, vilket i sin tur leder till fler transporter. Men det kanske största problemet med den gröna påsen är att det hamnar annat i den än just matavfall. Det leder till att den slurry som tillverkas av matavfallet har för dålig kvalitet för att kunna användas som biogödsel på jordbruksmark.

Och till sist, dagens system driver på användningen av plast – det är kort sagt dåligt för både miljön och klimatet.

Halmstad energi och miljö står snart inför ett vägval. Som Centerpartiet skriver i en debattartikel måste Halmstads kommun till 2027 ha infört en fastighetsnära avfallssortering. Det innebär att dagens system med de gröna påsarna antingen måste utvidgas till fler färgade påsar, eller att man helt byter system.

Skulle man välja att byta är systemet med fyrfackskärl det som ligger närmast till hands, och som finns i många kommuner i dag. I ett sådant system används bruna papperspåsar för matavfallet. I all sin enkelhet behålls avfallet sorterat i hela kedjan i ett fyrfackssystem.

Det må ha kostat mycket att investera i dagens system med optisk sortering. Men det blir inte bättre att blint fortsätta med ett redan från början undermåligt system där sorterat avfall i påsar blandas för att sedan sorteras på nytt. Dessutom har problemen bara hopat sig, och det lär inte bli bättre med fler plastpåsar.

Att Centerpartiet nu gör ett tydligt ställningstagande och vill avskaffa den gröna påsen och ersätta den med en brun papperspåse är välkommet. För politiskt har det funnits en bred enighet bakom dagens avfallssystem i Halmstad.

Det bästa är nu att snabbt dra av plåstret och så fort som möjligt satsa på ett system med fyrfackskärl som finns i många andra kommuner. Det är bara att inhämta kunskap och erfarenheter från kommuner som har detta system, för varför uppfinna hjulet på nytt?

Här kommer en uppmaning till Halmstads alla politiker. Det är dags att göra det enda rätta, skrota plastpåsen för matavfall och ersätt den med en papperspåse. Låt det gröna bli brunt.