Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ove Bengtsson (C) försvarar neddragningar på Laholms skolor. Bild: Lovisa Essunger
Ove Bengtsson (C) försvarar neddragningar på Laholms skolor. Bild: Lovisa Essunger

Mattias Karlsson: Ansvar för Laholm tar inte ansvar för skolan

Det är beklämmande att ingen i det politiska styret i Laholm vill ta ansvar för framtidens skattebetalare.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

”Hur motiverar styret en sänkning av skolpengen som bland annat ska täcka undervisningskostnader, mat och elevhälsa för våra framtida skattebetalare mot att hålla Kulturskolan, Teckningsmuseet och teatern öppna?”

Den frågan ställdes av Robin Johansson på kommunfullmäktige i Laholm på tisdagen under allmänhetens fråga. Bakgrunden är så klart den kraftigt försämrade ekonomin för Laholms kommun.

Frågan om varför det ska sparas på skolan när det går dåligt för en kommun är mycket intressant. För det är ju egentligen orimligt att ett barns skolgång ska vara beroende av när det är fött. En kommuns ekonomi kommer alltid att variera över tid, och nu är Laholms kommun, liksom alla andra kommuner i Sverige, på väg in i betydligt tuffare tider. Ska det verkligen drabba barnen?

Kommunstyrelsens ordförande Ove Bengtsson (C) menade i sitt svar till Robin Johansson att man i dessa tuffa ekonomiska tider måste ställa olika saker mot varandra, och att de pengar som kommunen lägger på kulturen dels inte är så stora, dels betalar sig på det stora hela. Men han besvarade inte själva kärnfrågan, varför ska det sparas på skolan, och framtidens skattebetalare?

Sedan valet förra året styrs Laholms kommun av en konstellation bestående av Centerpartiet, Socialdemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna som kallar sig för Ansvar för Laholm. Trots två uppmärksammade avhopp från M, behåller styret en betryggande majoritet i fullmäktige.

Redan när styret i höstas presenterade sin första budget stod det klart att kommunen står inför betydande besparingar inför de kommande åren. Trots att man för innevarande år tar 64 miljoner kronor av den så kallade resultatutjämningsreserven och för nästa år planerar att höja skatten med drygt 50 öre ska det framöver genomföras besparingar på 35 miljoner kronor, pengar som bland annat ska sparas på kommunens skolor.

Som HP rapporterar ligger barn- och ungdomsnämnden mer än tio miljoner back hittills i år och det väntas personalminskningar i skolan redan nu. Omräknat i personal handlar tio miljoner om cirka 20 tjänster.

”Nu tas stora krafttag för att minska minuset. Vi går igenom alla enheter för att titta på vilka kostnader vi har”, säger Åke Hantoft (C), ordförande i barn- och ungdomsnämnden till HP.

Sett från ett strikt ekonomiskt perspektiv låter detta inte konstigt. Laholms kommun har stora underskott, och måste spara. Men Hantoft är ansvarig skolpolitiker i Laholm, och ska alltså spara på eleverna. Det är egentligen helt galet.

Att Laholms kommun på ett år inte helt kan stänga ner sina kultursatsningar är förståeligt, och det handlar i det stora hela inte om några större summor. Däremot är det beklämmande att kommunen ska spara in så mycket på skolan och att ingen det politiska styret tar sitt ansvar för framtidens skattebetalare.

Här behövs verkligen att Ansvar för Laholm tänker om och tänker rätt. Låt inte sämre tider gå ut över barnen.