Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Niclas Janson – petad toppkandidat. Bild: Roger Larsson
Niclas Janson – petad toppkandidat. Bild: Roger Larsson

Mattias Karlsson: Anklagelser om illojalitet fäller tre M-kandidater

Är Moderaternas agerande ett uttryck för demokrati? Den frågan låter jag vara öppen.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

På onsdagskvällen skickade Moderaterna i Halland ut ett pressmeddelande med tunga anklagelser mot tre partikollegor. Det handlar om tre toppkandidater på den valsedel som Moderaterna i Halmstad fastställde på en stormig nomineringsstämma i början av februari, och där den föreslagna listan helt kastades om.

Högt upp på listan, på första plats, kom Niclas Jansson, samt Robert Lindell och Josefin Green, på tredje respektive fjärde plats. Dessa tre tas nu helt bort på alla valsedlar. Men inte bara det, de ska även utredas för uteslutning från Moderaterna.

"Dom har valt att arbeta i det fördolda och i realiteten skapat ’ett parti i partiet’. Detta har endast inkluderat en bråkdel av medlemmarna i Halmstad”, skriver förbundsordförande Lars Püss i ett pressmeddelande.

Bakgrunden är att Lars Püss hävdat att det kunde ha förekommit fusk på nomineringsmötet, varpå det har gjorts en intern utredning för att undersöka frågan. Men det är inte på grund av fusk som de tre politikerna petas och hotas med uteslutning. I stället har de alltså agerat illojalt mot Moderaterna, enligt Püss. Det är kanske en av de allvarligaste anklagelserna man kan få inom ett parti.

Är Moderaternas agerande ett uttryck för demokrati? Den frågan låter jag vara öppen. Det som händer inom ett parti brukar stanna inom partiet.

Vad som däremot är klart är att den tidigare toppkandidaten Niclas Jansson kom in helt från sidan utan några som helst tunga förtroendeuppdrag sedan tidigare. Vilken politik han står för är därför av förklarliga skäl i stort sett obekant för en bredare publik.

Förvisso har man förstått att han velat lyfta fram företagarnas perspektiv mer, men att styra en kommun innebär ett långt större ansvar än att kämpa för ett bättre företagsklimat.

Den senaste månaden har Halmstadpolitiken varit begåvad med en rad olika interna partistridigheter som har skett inför öppen ridå, inte minst inom Sverigedemokraterna som har kluvits mitt itu, men även inom Vänsterpartiet har det uppstått en djup oenighet i samband med att man skulle anta sin lista till kommunvalet.

Detta visar med all tydlighet att de djupaste konflikterna i politiken kan vara inom partier, inte mellan dem, och då särskilt i nomineringstider. Men därefter behöver partier enas, det är inte mer splittring som Halmstads kommun behöver utan mer samarbete.