Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Finn Dahl är inte längre ett alternativ för Alternativ för Sverige. Bild: Isabel Bark
Finn Dahl är inte längre ett alternativ för Alternativ för Sverige. Bild: Isabel Bark

Mattias Karlsson: Alternativ som inte är värdigt Sverige

Den som inte tror på sitt eget partis politik bör heller inte ställa upp i valet. Därför hedrar det Finn Dahl att han inte längre kandiderar för Alternativ för Sverige.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

I valet till kommunfullmäktige i Hylte har det högerextrema partiet Alternativ för Sverige fått en kandidat i Rydöbruksbon Finn Dahl, som står ensam på partiets valsedel. Men en månad före valet meddelar Dahl nu för Hallandsposten att han hoppar av sin kandidatur.

I en intervju med tidningen utvecklar han sitt beslut och det framgår då att han delar partiets politik till viss del, men också är kritisk till andra delar. Framför allt menar Finn Dahl att AFS:s mycket kontroversiella förslag om återvandring inte är genomförbart, ett förslag som handlar om att utvisa omkring en miljon människor från Sverige.

”Jag är kanske inte helt överens om invandringen. Man kan inte skicka tillbaka 800 000 människor, det är en omöjlighet, en utopi”, säger Finn Dahl i dagens tidning.

Han menar också att han inte har ”tillräckligt stöd varken uppifrån eller nerifrån”.

Alternativ för Sverige är i sanning ett högerextremt parti. Partiet bildades 2018 av företrädare från Sverigedemokraternas uteslutna ungdomsförbund, SDU. I förra valet ställde partiet endast upp i riksdagsvalet för att till höstens val förutom valet till riksdagen även ställa upp i fyra regioner, bland annat i Halland, och i ett 50-tal kommuner.

Bland de frågor som partiet driver vill man att Sverige ska gå ut ur EU och att vi inte ansluter oss till Nato. Men det är framför allt inom frågor som berör migration som partiet har sina mest kontroversiella förslag. Förutom förslaget om en omfattande återvandring vill partiet se ett stopp för all invandring till Sverige.

AFS är ett parti som vill låsa dörren till Sverige och kasta bort nycklarna. Det är en politik som skulle föra landet till ruinens brant och inte vara till gagn för någon. Det är verkligen inget alternativ värdigt ett land som Sverige.

Lyckligtvis är det fler som tycker detsamma. Den kandidat som inte tror på sitt eget partis politik bör heller inte ställa upp i valet. Därför hedrar det Finn Dahl att han inte längre kandiderar för Alternativ för Sverige.