Rättvisa. Fusk göre sig icke besvär på proven.
Rättvisa. Fusk göre sig icke besvär på proven. Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Allt fusk i skolan måste bekämpas

Fusk på nationella prov och högskoleprovet skadar inte bara elever utan hela samhället och måste motarbetas med full kraft.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

”Jag är väldigt upprörd över fusket och verkligen förbannad. Ska Sverige kunna bygga en kunskapsnation ska den som kan mest få de bästa betygen”.

Det säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) i en intervju med Svenska Dagbladet med anledning av förra veckans rapporter om att två nationella prov läckt ut (SvD 28/4).

Först var det ett nationella delprov i engelska för årskurs nio som spreds i sociala medier. Bara en dag senare var det dags igen, och denna gång var det uppgifter från det nationella provet i engelska i gymnasiet som låg ute på sociala medier.

Tyvärr är dessa två händelser bara en del i ett större mönster. Så sent som i mars tidigare i år läckte även ett nationellt prov i svenska ut och för ett år sedan fotograferades delar av ett nationellt prov i engelska och spreds på det sociala nätforumet Snapchat.

ANNONS

Detta visar tydligt att med dagens sociala medier kan det räcka med en enda läcka för att skadan ska vara skedd för hela landet. Därför måste mer göras för att både motverka fusk och förhindra spridningen av prov.

Skolverket har skärpt rutiner kring de nationella proven, men tyvärr räcker det inte. Enligt en granskning som Svenska Dagbladet har gjort visar att antalet incidenter om skolfusk ökar kraftigt. Under årets fyra första månader har ett 30-tal incidenter anmälts till Skolverket vilket är bara är ett tiotal färre än för hela 2017.

Dessutom avslöjades för ett par veckor sedan en liga som organiserat ett omfattande fusk på högskoleprovet. Ligan misstänks för att ha försett ett stort antal personer med de rätta svaret på högskoleprovet. Tre personer har frihetsberövats.

Detta är mycket allvarligt och skadligt för hela samhället. Fusk som berör betygssättning eller högskolebehörighet riskerar att underminera legitimiteten för hela skolväsendet – och på sikt även Sverige som kunskapsnation.

Det kommer alltid finnas enskilda individer som vill fuska eller en marknad för att köpa till sig rätta svar. Då är det viktigt att så långt som möjligt göra det svårt att både fuska och sprida prov till andra. Det måste till både mer resurser och bättre möjligheter.

ANNONS

Till att börja med måste mobiler förbjudas under själva proven. I dag har rektorer möjlighet att införa ordningsregler som förbjuder mobiler i klassrummet och på proven. Men tyvärr finns det luckor i detta regelverk eftersom man inte kan tvinga en elev att lämna ifrån sig en mobil förrän den är ett störningsmoment, och då är det redan för sent. Samma mobilförbud borde i allra högsta grad gälla för högskoleprovet.

Sedan behöver Skolverket se över vad mer som kan förhindra fusk vid själva provtillfället och arbeta mer proaktivt där proven sprids, det vill säga på sociala medier.

Elever som upptäcker fusk har också ett viktigt ansvar. Att anmäla klasskompisar kan givetvis uppfattas som okamratligt men är tyvärr en nödvändig konsekvens det ökade fusket.

Det som anmäler fusk gör inte bara en insats för sig själv och skolan utan även för hela samhället.

ANNONS