Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den breda oppositionen samlad i Halmstad. Bild: Roger Larsson
Den breda oppositionen samlad i Halmstad. Bild: Roger Larsson

Mattias Karlsson: Alliansens vägval leder till ett än svagare styre

Oppositionens breda samling tvingar Alliansen i Halmstad att bekänna färg i sitt samarbete med SD.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

För varje kraft att styra en kommun finns det en opposition, och den gjorde sig gällande med full kraft på måndagen.

I förra veckan presenterade Alliansen i Halmstad sina planer på att fortsätta att styra kommunen med stöd av Sverigedemokraterna. Tillsammans samlar de fyra Allianspartierna och SD en majoritet i kommunfullmäktige, men tanken är inte att Alliansen och SD ska ”samarbeta”.

Motdraget från de andra fem partierna i fullmäktige – Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Hjärta för Halmstad och Halmstads lokala parti – blev helt enkelt att bilda en valteknisk samverkan, vilket HP rapporterade om på måndagen. Styrkan i den breda oppositionen ligger i hur många mandat man samlar, totalt 34 av fullmäktiges 71 platser. Det är betydligt mer än Alliansens 26 mandat.

Med sin valtekniska samverkan kommer oppositionen bland annat att få majoritet i ett flertal nämnder. Detta så länge som Alliansen och SD inte går samman i en liknande samverkan.

Vad oppositionens breda samling innebär är att den i än högre grad tydliggör Alliansens vägval och tvingar M, KD, C och L att bekänna färg i sitt SD-samarbete.

Vill de fyra borgerliga partierna hålla fast i sitt nuvarande upplägg med att inte ingå valteknisk samverkan med SD blir det ett ytterst svagt styre de kommande fyra åren i Halmstad. Det andra alternativet är att samarbeta fullt ut med SD, men det lär skapa en rejäl svekdebatt både internt och externt för L och C.

Den breda oppositionen har nu sagt sitt. Om de fyra partierna i Alliansen inte agerar på detta kommer Halmstad få ett än svagare styre under den kommande mandatperioden jämfört med den nuvarande. Det är verkligen inte att ta ansvar för Halmstads framtid.