Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alliansens fyra företrädare, Jenny Axelsson (C),  Lovisa Aldrin (L), Ella Kardemark  (KD) och Jonas Bergman (M), kan få nya efterträdare efter nästa val. Bild: Jari Välitalo
Alliansens fyra företrädare, Jenny Axelsson (C), Lovisa Aldrin (L), Ella Kardemark (KD) och Jonas Bergman (M), kan få nya efterträdare efter nästa val. Bild: Jari Välitalo

Mattias Karlsson: Alliansens fyrklöver kan få helt nya blad

En efter en har Alliansens fyra kommunråd lämnat besked om framtiden. I slutändan kan fyrklövern få en helt ny uppsättning blad. Förnyelsens vindar blåser än en gång över Halmstadpolitiken.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Under våren har det kommit viktiga nyheter för kommunpolitiken i Halmstad. Jonas Bergman (M) och Jenny Axelsson (C) meddelade tidigare i mars och i april att de inte ställer upp för omval. För ett par veckor sedan gick Ella Kardemark (KD) ut på Facebook och berättade att hon kandiderar till riksdagen. På måndagen kom nästa besked, Lovisa Aldrin (L) vill också till riksdagen.

Efter nästa val i september 2022 kan Halmstad med andra ord ledas av ett helt nytt gäng toppolitiker, om Alliansen håller ihop och får ett förnyat förtroende.

Än så är det långt till val. Men redan i dag man kan konstatera att förnyelsens vindar kommer att blåsa över Halmstadpolitiken.

De fyra politiker som leder Alliansen i Halmstad, Bergman, Axelsson, Kardemark och Aldrin, var en relativt oprövad konstellation efter förra valet 2018. Förvisso hade de då tillsammans en bred erfarenhet av kommunpolitiken, men inte i någon topposition i kommunen.

Kommunstyrelsens ordförande, Jonas Bergman (M), efterträdde veteranen Carl Fredrik Graf på den positionen i maj samma år som valet 2018, efter att Graf hastigt utsetts till landshövding i Östergötland.

Centerns kommunråd, Jenny Axelsson, blev partiets toppnamn efter att hennes företrädare Henrik Oretorp lämnade kommunpolitiken sommaren 2017. En liknande rockad skedde i Liberalerna i början av 2018 då Suzanne Åkerlund lämnade över stafettpinnen till Lovisa Aldrin. Senare det året blev det även klart att Ella Kardemark skulle ta över som KD:s toppnamn efter Anna-Lena Cumtell. Inom ett år hade alltså i stort sett hela Alliansen ömsat skinn, och det kan vara dags igen efter nästa val.

Det är inte fel med förnyelse i politiken. Däremot kan man fundera både en och två gånger över vad det innebär om alla fyra kommunråd från den styrande Alliansen lämnar på samma gång. Vilka blir efterträdarna, och vad betyder detta för Alliansens möjligheter att åter få förnyat förtroende i Halmstadpolitiken? Detta är frågor som det givetvis är upp till väljarna att avgöra i kommunvalet den 11 september 2022. Men partierna har också en stor makt när man utser respektive partis toppkandidat.

Men det finns vissa saker man med säkerhet kan konstatera i dag. Det har inte varit helt enkelt för Alliansen att styra sin kommun sedan förra valet. Alliansens styre inleddes skakigt. Efter valet var det Socialdemokraternas Krissi Johansson som först valdes till kommunstyrelsens ordförande, där Sverigedemokraterna blev tungan på vågen. Johansson lämnade kort därpå posten till förmån för Bergman.

Sedan dess har SD larmat och gjort sig till, och partiet spelade också en avgörande roll när S-budgeten vann på budgetfullmäktige i november förra året. Den 15 juni är det dags igen för ett budgetfullmäktige med en oklar utgång.

Men den viktigaste slutsatsen av att det kan bli ett helt nytt ledarskikt för Alliansen är att det väljs efterträdare som kan matcha de kraftfulla förvaltningarna inom Halmstads kommun.

Det är politiken som ska styra i en kommun. Vrider politikerna ratten åt ett håll ska kommunens förvaltningar styra åt samma håll. Så är det inte alltid.

Därför är det viktigt att Alliansens nya företrädare verkligen kan styra så att hela kommunen följer med på färden.