Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det politiska maktspelet om Halmstad fortsätter. Bild: Lina Salomonsson
Det politiska maktspelet om Halmstad fortsätter. Bild: Lina Salomonsson

Mattias Karlsson: Alliansen har inget svar på vart Halmstad är på väg

Vart är Halmstad på väg? Den frågan lämnas obesvarad efter att Alliansen i Halmstad har presenterat hur de vill styra kommunen med stöd av SD.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Alliansens planer på att ta den politiska makten i Halmstad med stöd av Sverigedemokraterna får nu skarp kritik från Socialdemokraterna. Det är kanske inte så konstigt, för S kan bli en förlorare på upplägget om det innebär att SD får en kommunrådsplats.

Men det som S-kommunrådet Stefan Pålsson framför allt vänder sig emot är att Alliansen vill bestämma hur oppositionens kommunrådsplatser ska fördelas.

”Det här är fullständigt oacceptabelt och en rejäl kränkning av de demokratiska traditioner och principer som vi har i Halmstad”, säger Stefan Pålsson i en intervju med Hallandsposten.

Politik kan vara ett smutsigt spel, det hör liksom till. Så även om Stefan Pålsson kan ha rätt i sak om det olämpliga i att Alliansen bestämmer över oppositionsråden så handlar demokrati allt som oftast om att samla en majoritet bakom sig. Och det är just detta om Alliansen vill göra.

I detta läge när man har olika åsikter om politiken är det bra att förhålla sig till fakta. I valet för en månad sedan tappade den styrande Alliansen i Halmstad fem av sina 31 mandat i kommunfullmäktige. Det innebär att de fyra partierna tillsammans kommer att ha 26 av fullmäktiges 71 ledamöter.

Det är med denna utgångspunkt som Alliansen i förra veckan presenterade sina planer på att fortsätta styra kommunen med stöd av Sverigedemokraternas 11 mandat. Men Alliansen vill inte kalla detta för ett samarbete, i alla fall inte Liberalerna och Centerpartiet. Stödet från SD tycks vara villkorat på så sätt att partiet är lovat ledande poster i de politiska nämnderna, underförstått handlar det bland annat om ett kommunråd.

Vad som kanske är än mer anmärkningsvärt är att Alliansens maktplaner hittills inte har innehållit en tydlig programförklaring om vilken slags politik man vill driva de kommande fyra åren. Detta kan faktiskt tolkas som att det är makten som är det övergripande målet snarare än hur man vill att Halmstad ska utvecklas. Det är faktiskt illavarslande, särskilt som man vill ha stöd av Sverigedemokraterna.

Det är fegt av Alliansen, och då särskilt L och C, att hymla om hur de vill styra Halmstad under den kommande mandatperioden. Vill ni styra kommunen med stöd av SD så stå för att ni gör det. Allt annat är hyckleri.

Fakta är som sagt att Alliansen tappade fem mandat i valet, och därmed försvagades rejält. Det hade varit rimligt att ta konsekvenserna av den förlusten genom att öppna upp för ett bredare samarbete i mittenpolitiken. Men nej, den utsträckta handen från Socialdemokraterna, Hjärta för Halmstad och Miljöpartiet tog Alliansen inte.

I stället svävar Halmstads väljare i ovisshet om vart kommunen är på väg. Den frågan lämnas nämligen obesvarad av Alliansen när de fyra partierna nu vill ta makten med stöd av SD. Det är också ett sätt att förvalta det förtroende man har fått från sina väljare.