Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dyster framtidsbild. Kommundirektör Mattias Rossköld, Hems vd Håkan Kånge, och Marie Leandersson, chef för teknik- och fastighetsförvaltningen, informerade om kommunens arbete med att hantera vinterns elkris.  Bild: Roger Larsson
Dyster framtidsbild. Kommundirektör Mattias Rossköld, Hems vd Håkan Kånge, och Marie Leandersson, chef för teknik- och fastighetsförvaltningen, informerade om kommunens arbete med att hantera vinterns elkris. Bild: Roger Larsson

Mattias Karlsson: Alla har ett ansvar i elkrisens spår

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. I elkrisens tidevarv kan alla göra en insats i att minska sin elförbrukning. Det gynnar inte bara den egna plånboken utan hela samhället.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

”Nu skruvar vi ner. Tillsammans.” Det var huvudbudskapet på den presskonferens som Halmstads kommun höll på måndagen. Det handlar så klart om de höga elpriserna och riskerna för planerade strömavbrott i vinter.

För att motverka detta behöver vi alla göra vad vi kan för att minska vår elförbrukning, och då inte bara för vår egen privatekonomis skull utan även för att hela samhällets skull. Varje sparad kilowattimme ger en minskad belastning på elsystemet i sin helhet, särskilt om man kan dra ner på elkonsumtionen när det är som högst efterfrågan.

Knappt har dammet från den utdragna coronakrisen lagt sig förrän det är dags för en ny kris som kan påverka precis hela samhället. Fast ingen kris är den andra lik, och om det blir en omfattande elkris i vinter är det ingen som vet. Framför allt för att ingen vet hur kall vintern blir och hur stor efterfrågan på el är i Sverige och i övriga Europa.

Budskapet från Halmstads kommun och kommundirektör Mattias Rossköld är att man är beredd ifall situationen förvärras. I första läget handlar det om att så långt som möjligt dra ner på elförbrukningen, om det så handlar om att informera kommuninvånarna vad de kan göra eller att se över hur de kommunala verksamheterna kan spara på el.

Elektricitet är en färskvara, och måste förbrukas i stort sett samtidigt som den förbrukas. Det är den stora utmaningen för att uppnå ett elsystem som hela tiden är i balans. Tidigare har det varit billigt att hantera obalansen i det europeiska elsystem genom naturgas. Men när gaspriserna gått upp, till följd av minskade gasleveranser från Ryssland, har det fått en direkt påverkan på elpriserna i Europa. Det leder i sin tur till högre elpriser i Sverige, och då särskilt i de södra delarna.

Ett annat sätt att förklara de höga elpriserna är bortfallet av den planerbara elproduktionen i Sverige, det vill säga nedläggningen av kärnkraftsreaktorer.

Oavsett vilka orsaker man väljer att fokusera på så finns det ett problem här och nu, den kommande vintern.

”Jag önskar att jag kunde stå här och berätta hur det ska bli i vinter, så här kommer att gå, och så här kommer det att bli”, sa Hems vd Håkan Kånge på presskonferensen, och fortsatte:

”Jag är väldigt oroad. Jag tror vi har en vinter framför oss där kan vi kan se tre till fem gånger högre elpriser än vad vi gjorde förra vintern, och då ska vi komma ihåg att förra vintern var ingen lågprisvinter, då var det kanske två till tre gånger högre elpriser.”

Och redan i dag är det betydligt fler av Hems kunder som har fått sin el bortkopplad för att man inte kunnat betala sin elräkning.

Det kan bli en lång, kall och väldigt dyr vinter för många Halmstadbor. Detta är så klart mycket allvarligt och det krävs att staten tar sitt nationella ansvar för att mildra de allvarliga konsekvenserna på kort sikt. I dagens samhälle är elektricitet en hygienfaktor som man bara förväntar sig ska kunna levereras dygnets alla timmar. Kan inte detta upprätthållas kan det få djupgående konsekvenser på hela samhället.

Det är bra att Halmstads kommun är förberedd för en tuff vinter i elkrisens spår. Men en kommun kan inte klara allt självt. Därför har vi nu alla ett ansvar att ta.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något, brukar det heta i kampen för ett bättre klimat. Detsamma gäller givetvis hur vi använder vår el. Så ta kommunen på orden: Nu skruvar vi ner. Tillsammans.