Socialminister Lena Hallengren och regeringen lyssnade på kritiken, och ändrade sig.
Socialminister Lena Hallengren och regeringen lyssnade på kritiken, och ändrade sig. Bild: Jessica Gow/TT

All makt åt regeringen – fast med begränsning

När regeringen vill ha mer makt får riksdagen sista ordet. Det är att försvara demokratin mitt i en allvarlig kris.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Det blev en dramatisk helg för svensk demokrati, och det utan att det egentligen har hänt något. På fredagskvällen rapporterade Expressen att regeringen tagit fram ett förslag till en ny lag som skulle ge regeringen utökad makt att snabbt agera och införa åtgärder mot smittspridningen av coronaviruset (3/4).

Genast kom de politiska reaktionerna, och framför allt Moderaterna var kritiska till förslaget. På Facebook skrev M-ledaren Ulf Kristersson på lördagen att det är en ”helt oacceptabel brist” att man vill runda riksdagen. Liknande invändningar kom även från Vänsterpartiet och Liberalerna medan däremot Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna i stort var positiva till förslaget att ge regeringen utökad makt.

ANNONS

När väl regeringen på lördagen presenterade sitt färdiga förslag till en lagrådsremiss stod det klart att man tagit till sig av kritiken och att regeringens beslut ska prövas av riksdagen. I lagrådsremissen, som får rekordkort behandling, framgår också att den nya lagen ska vara tidsbegränsad till tre månader.

”Det handlar inte om att försöka runda någon riksdag. Nu handlar det om att vi är i ett otroligt allvarligt läge och att vi måste förbereda oss på att kunna vidta ännu kraftfullare åtgärder än vi i dag har möjlighet att göra för att bekämpa smittspridning”, säger socialminister Lena Hallengren i en kommentar till TT.

Att regeringen behöver skarpare vapen i kampen mot coronaviruset är det ingen som betvivlar. Där emot är det välkommet att regeringen svängt i frågan om riksdagens roll i sammanhanget.

När regeringen önskar mer makt är det viktigt att det finns begränsningar, både beslutsmässigt och i tid. Att riksdagen nu föreslås att i efterhand få vetorätt ser ut att vara en lämplig avvägning.

Det kan finnas tillfällen då regeringen kan behöva ta snabba beslut som innebär en inskränkning av individens frihet men som har till syfte att hindra vidare smittspridningen. Det kan handla om att stänga köpcenter, restauranger, gym eller hamnar. I de lägena kan den politiska processen i riksdagen vara en bromskloss.

ANNONS

I och med att riksdagen nu får säga sitt i efterhand är frågan på ett sätt politiskt överspelad. Ändå visar den gångna helgen vikten av att inte ta demokratin för given och att alltid vara på sin vakt när en regering vill utöka sin egen makt.

Exemplen från omvärlden förskräcker, och då inte minst utvecklingen den senaste veckan i Ungern där landets premiärminister Viktor Orban nu ser ut att ha oinskränkt makt så länge som coronakrisen pågår.

Det är viktigt att ett lands regering vid rätt tillfälle kan sätta in rätt åtgärder för att förhindra smittspridning. Men mitt i en allvarlig kris får inte detta ske genom att demokratin sätts ur spel.

Allt makt åt regeringen är ingen bra lösning om inte riksdagen också får sista ordet.

ANNONS