Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp, vill bryta mot lagen. Bild: Johan Nilsson/TT
Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp, vill bryta mot lagen. Bild: Johan Nilsson/TT

Mattias Karlsson: Agera mot Sonesson, eller dö som parti

Christian Sonessons agerande i Staffanstorp är ett lackmustest för Moderaterna.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

På torsdag landar fyra kvotflyktingar på Sturups flygplats i södra Skåne, för vidare färd till Staffanstorps kommun. Men väl där är de inte välkomna av det moderata styret med kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) i spetsen.

”Vårt beslut är fattat och gäller. Anvisas icke-ukrainska flyktingar till oss så kommer de skickas tillbaka till Migrationsverket”, skriver Sonesson i kontakt med Sydsvenskan (29/4).

Alla svenska kommuner är enligt bosättningslagen skyldiga att ta emot de kvotflyktingar som länsstyrelsen anvisar. Under 2022 ska Staffanstorp ta emot 36 kvotflyktingar.

För att tala klartext så kommer Staffanstorps kommun under Sonessons ledning att bryta mot lagen. Men det tycks inte Christian Sonesson bryr sig om.

”Lagstiftning eller inte. Den här lagen är djupt ifrågasatt”, säger han i en intervju med Dagens Nyheter (9/5).

Även om det är en lag som alla kommuner måste följa finns det i praktiken ingen sanktion från statens sida att ta till, utan länsstyrelsen får helt enkelt fortsätta ”att föra dialog med kommunen”, som Henrik Wenander, professor i offentlig rätt vid Lunds universitet säger i en intervju med Sydsvenskan (29/4).

Men det finns andra som kan och bör agera, nämligen Moderaterna och deras partiledning. Moderaterna är ett parti som profilerar sig i frågor om lag och ordning. Då är det också naturligt att partiet agerar mot förtroendevalda som bryter mot lagen.

Sonessons agerande i Staffanstorp är därför ett lackmustest för Moderaterna. Agerar inte partiledningen i skarpa ordalag mot att Christian Sonesson så uppenbart bryter mot lagen finns det bara en slutsats att dra, Moderaterna gör skillnad på folk och folk och vem som bör följa lagen.

Det är, för att uttrycka det milt, helt rättsvidrigt. Särskilt som M gör anspråk på regeringsmakten. Här kommer kort och gott en uppmaning till Moderaterna, agera mot Sonesson eller dö som parti.