Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En svart dag för världen. Svart rök efter ett ryskt angrepp mot en militärflygplats utanför den ukrainska staden Charkiv. Bild: ARIS MESSINIS
En svart dag för världen. Svart rök efter ett ryskt angrepp mot en militärflygplats utanför den ukrainska staden Charkiv. Bild: ARIS MESSINIS

Mattias Karlsson: Absolut galenskap måste bemötas med absolut enighet

Omvärldens reaktion på Rysslands invasion måste bli både enig och kraftfull. Det finns heller ingen annan än Putin som bär ansvaret för den storskaliga invasionen av Ukraina.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Tidigt på morgonen torsdagen den 24 februari 2022 inledde Ryssland ett storskaligt militärt angrepp mot Ukraina. En invasion. I vad som förefaller vara ett förinspelat tal meddelade Rysslands president Vladimir Putin att Ryssland inleder en ”militär insats i östra Ukraina”. Han meddelade också att varje utländskt försök till att störa den ryska insatsen kommer att få "konsekvenser som man aldrig tidigare har skådat". Underförstått har han lagt kärnvapenkortet på bordet.

Det som sedan hände var alltså en fullskalig invasion – över hela Ukraina, alltså inte bara i de östra delarna. De värsta farhågorna besannades. Den 24 februari kommer därmed att skrivas in i historieböckerna som en mörk dag för mänskligheten, en dag då världens största kärnvapenmakt anfaller en suverän nation med över 40 miljoner invånare. När världen står inför en rad andra avgörande utmaningar, inte minst en allvarlig klimatkris, så väljer alltså despoten Putin att kraftigt rubba på den världsordning som faktiskt gäller där andra länders suveränitet måste respekteras.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att kriget inte inleddes nu, det har pågått sedan 2014, framför allt i östra Ukraina. Men torsdagens storskaliga militära angrepp är något helt annat än tidigare.

Reaktionerna från omvärlden lät inte vänta på sig och fördömandena kom från hela omvärlden, liksom även från Sveriges statsminister Magdalena Andersson.

”Sverige fördömer den ryska invasionen i starkast möjliga ordalag. Ryssland måste omedelbart upphöra med alla militära operationer och ovillkorligen dra tillbaka alla sina stridskrafter från Ukraina”, sa Magdalena Andersson på en pressträff på torsdagsförmiddagen.

Rysslands militära invasion måste sättas in i ett större sammanhang. Landet är världens i dag största kärnvapenmakt, och har också en av de största arméerna. Ukraina har alltså på pappret ingen chans att vinna ett krig mot sin stora granne i norr. I en intervju i Sveriges Radio markerade Sveriges tidigare statsminister och utrikesminister Carl Bildt noga allvaret i Rysslands angrepp på sitt grannland.

”Det här är det värsta vi har upplevt i Europa sedan Hitler anföll Polen i september 1939. Det var motsvarande, en stor omfattande militär operation för att underkuva, erövra ett helt land. Europa har inte sett någonting liknande sedan dess”, sa han.

Sanningen är också att Putin spelar ett mycket högt spel och nu vare sig kan kontrollera eller förutse konsekvenserna av sitt handlande. Detta är på en och samma gång djupt skrämmande och kan öppna upp för möjligheter. Skrämmande så till vida att vi inte vet hur Putin kommer att agera den närmaste tiden, men också hoppfullt den dagen han inte längre har initiativet om händelseutvecklingen, då det finns en möjlighet för omvärlden att agera för att få stopp på galenskapen.

Det finns en tydlig aktör i detta skeende, det är Rysslands president Vladimir Putin. Det finns ingen annan som har ansvaret för att Rysslands militära styrkor anfaller och invaderar Ukraina på bred front. Detta är den grundläggande logiken som allt faller tillbaka på, och som är viktigt att hela tiden påminnas om när Putin och hans anhang pumpar ut lögn efter lögn.

Omvärldens dom mot Putin och hans galenskap måste vara hård. Att han dessutom indirekt hotar med kärnvapen gör situationen än mer akut och allvarlig. Absolut galenskap måste mötas med absolut enighet. Det är den sanningen omvärlden måste förhålla sig till.