En förändring 2019 innebär att föräldrar inte längre får tillgång till sina barns journaler efter att barnen fyllt 13 år.
En förändring 2019 innebär att föräldrar inte längre får tillgång till sina barns journaler efter att barnen fyllt 13 år. Bild: Janerik Henrsson/TT

13-åringar kan inte förväntas sköta sin vård själva

Att man måste vara 18 för att få köpa Alvedon på Ica men att det samtidigt är fritt fram för 13-åringar att hämta ut receptbelagd medicin ter sig smått bisarrt.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Varje år får ett antal vårdnadshavare runt om i landet meddelande från 1177 Vårdguiden om att de snart kommer att stängas ute från sitt barns vårdkontakter. Det blir omöjligt för någon annan än barnet att boka tider, läsa provsvar eller se vilka recept som är utskrivna.

Människor som i lagens ögon är för omogna för att vara straffmyndiga, för unga för att köra moped eller ha sex, ska plötsligt ges huvudansvar för ibland ganska komplicerade vårdärenden helt på egen hand.

Att man måste vara 18 för att få köpa Alvedon på Ica men att det samtidigt är fritt fram för 13-åringar att hämta ut receptbelagd medicin ter sig smått bisarrt. Behöver barnet göra ett covidtest är det tonåringen själv som måste boka tid och hålla koll på resultatet.

ANNONS

Särskilt riskfyllt och komplicerat blir det i familjer där den som fyller 13 har ett neuropsykiatriskt funktionshinder, någon kronisk sjukdom eller av annat skäl har omfattande kontakter med vården. När föräldern tas bort ur barnets kontaktuppgifter hos 1177 medför det även att man blockeras från att ta del av alla digitala journaler.

Samtidigt ges inte heller barnet åtkomst till dessa förrän hen fyller 16. Under tre år uppstår ett limbo då det blir väldigt svårt för föräldrar att få insyn i den vård och behandling deras minderåriga barn ges. För den som har ett barn som drabbas av anorexi, djup depression med självmordsförsök eller andra allvarliga psykiatriska diagnoser kan det leda till en i det närmaste hopplös situation.

När man 2019 införde föräldraspärren var det bakomliggande syftet från politiskt håll framför allt att skydda unga som lever under hedersrelaterat förtryck. Det har hänt att föräldrar gått in och läst i tonåringars journaler och att det fått förödande konsekvenser.

Att sådant förekommer är ett allvarligt problem som givetvis måste hanteras. Samtidigt har det goda här blivit det bästas fiende – för i de allra flesta familjer är det tvärtom så att barnen behöver sina föräldrars hjälp och stöd.

ANNONS

Det finns andra sätt att skydda utsatta unga än ett generellt föräldralås och krav på att alla över 13 skaffar id-kort och bank-id. En väg vore att begränsa åtkomsten för föräldrar till de delar av journalen som kan vara särskilt känsliga, som gynekologi. Ett annat är att ge vårdpersonalen möjlighet att sekretessmärka hela eller delar av journalen eller receptlistan om de bedömer att det behövs.

13-åringar är barn. Omyndiga och inte mogna att ta fullskaligt ansvar. Inte för sin försörjning. Inte straffrättsligt. Inte i trafiken. Inte för sexuella relationer. Och inte heller för sitt eget liv och hälsa. Gör om och gör rätt. För barnens skull.

ANNONS