Hycklare och fegis.
Hycklare och fegis. Bild: AP

Ökänd president med många öknamn

Vladimir Putin hör inte hemma i framtidens värld.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Persona non grata och president för en pariastat. Se där en kärnfull beskrivning av Vladimir Putin. Men det stannar inte vid det.

Man kan också beskriva Putin som en hycklare av rang och en ytterst feg person. För varför har Putin varit så intresserad av att investera i lyx utomlands när han nu agerar så starkt för att försvara ryska intressen? Det är inget annat än hyckleri.

Dessutom är han extremt rädd för sanningen, sanningen om hans eget krig mot Ukraina. Det är till och med är förbjudet att kalla kriget för just ett krig, det kan leda till fängelse i upp till femton år. Det tål att tänkas på både en och två gånger, man kan få fängelse för att man säger sanningen.

ANNONS

Ansvaret för Rysslands krig mot Ukraina vilar mycket tungt på en enda person, det vill säga Vladimir Putin. I det långa loppet kommer han heller inte att kunna vinna detta krig, varken i Ukraina eller mot omvärlden.

Den stora frågan nu är i stället hur länge han kommer att sitta vid makten. Låt det hellre bli förr än senare som han på något sätt avsätts och förpassas till historien. En ökänd president hör inte hemma i framtidens värld.

ANNONS