Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Explosionen i Husby orsakade omfattande skador på fastigheten och en mängd fönster skadades på innergården. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Mattias Karlsson: Ödeläggelsen av samhället måste bekämpas hårdare

Att inte kunna sova tryggt på natten hotar det svenska samhället. Ytterligare åtgärder måste till för att komma till bukt med de oroväckande sprängdåden i Sverige. Inte minst behövs mer resurser till polisen.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

”Jag ramlade i golvet, och min macka också. Jag upptäckte att hela lägenheten luktade rök, det luktade liksom bomb.”

Det säger en av de boende i ett flerfamiljshus i Husby utanför Stockholm, och som utsattes för ett kraftigt sprängdåd natten till tisdagen. Sprängningen skedde strax efter halvtre på natten. För Sveriges Radio berättar den drabbade att han var uppe för att göra en nattmacka när explosionen inträffade. Smällen var så kraftig att han tappade hörseln för en stund. Detta händer i Sverige, år 2020.

En kort stund efter sprängningen i Husby drabbades ett närliggande flerfamiljshus i Kista av ett liknande sprängdåd.

På tisdagen var vittnesmålen många om hur de boende hade väckts av de kraftiga smällarna. Förödelsen vid de två fastigheterna var så omfattande att de beskrevs som rena krigsscener. En person fördes till sjukhus och ett 50-tal boende evakuerades från sina hem.

”Man blir inte klok på det här”, säger en kvinna i huset som sprängdes i Husby till TT.

Nej, medborgare ska inte behöva bli kloka på sprängningar. I stället ska de kunna sova tryggt om natten. Annars är det något som är allvarligt fel.

De två sprängningarna i Husby och Kista följer tyvärr en mycket dyster trend med sprängningar i Sverige. Så sent som i förra veckan utsattes en fastighet på Östermalm i Stockholm för en mycket kraftig bomb. Lägg därtill ett antal andra städer som drabbats av sprängningar det senaste året, Örebro, Linköping, Uppsala, Helsingborg, Lund och inte minst Malmö. Listan på sprängdåd är förfärande lång.

Vid lunchtid på tisdagen utlovade inrikesminister Mikael Damberg (S) skärpta straff för sprängmedelsbrott och smuggling redan under 2020.

Men det kan verkligen bli ett slag i luften, för vad hjälper det med straffskärpningar om det inte finns några fällande domar? Det är detta som är problemet, det är tämligen ofarligt för kriminella att begå sprängdåd.

I radions Lunchekot intervjuades på tisdagen Christoffer Carlsson, lektor i kriminologi vid Stockholms universitet, om sprängningarna. Enligt Carlsson är det få av sprängdåden som klaras upp och detta leder till allvarliga konsekvenser.

”Om man inte lyckas gripa och lagföra de här personerna är det självklart att det skickar en signal. Dels till andra aktiva i brott, att det här klarar inte polisen upp så det är fritt fram. Dessutom skickar det en signal till lokalområdet att när det inträffar kan man inte räkna med att polisen ska klara upp de här sakerna”, säger Christoffer Carlsson (SR Lunchekot 21/1).

Detta är skrämmande slutsatser. Varje sprängning som förblir ouppklarad innebär ytterligare bränsle till förövarna att fortsätta, det är helt enkelt en ofarlig verksamhet för dem. Vad som är minst lika allvarligt är att de medborgare som utsätts för bombdåd förlorar tron på att samhället kan få slut på den allvarliga våldsspiralen.

Därför måste polisen öka trycket, både mot den organiserade brottsligheten och i sitt arbete att utreda sprängningarna. För att lyckas med det krävs det en större vilja från politikerna att prioritera mer resurser till polisen.

I höstas inledde polisen ”Operation Rimfrost” som har till syfte att under en tid kraftsamla mot den organiserade brottsligheten. Inledningsvis har fokus för operationen främst varit Skåne och Malmö. Därefter har polisen utökat sin motoffensiv till andra delar av landet. Detta har varit en viktig åtgärd, även om man från polisens sida inte har kunnat utlova några säkra framgångar förrän tidigast inom ett halvår.

Frågan är om det räcker. Att oskyldiga medborgare utsätts för sprängdåd mot deras hem när de sover är förödande. Då går det inte att kallsinnigt vänta in att polisens operation leder till framgångsrika resultat.

Det räcker nu. Öka trycket mot sprängarna. De måste gripas och lagföras för sin allmänfarliga ödeläggelse av samhället.