Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ringhals kärnreaktor 1 stängdes vid årsskiftet. Nu vill Liberalerna återstarta den igen. Bild: Jonas Lindstedt/TT
Ringhals kärnreaktor 1 stängdes vid årsskiftet. Nu vill Liberalerna återstarta den igen. Bild: Jonas Lindstedt/TT

Mattias Karlsson: Är det kylan som värmer Liberalerna?

Nyamko Sabunis utspel om att återstarta Ringhals 1 känns väldigt väderberoende.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Det kalla vädret och en tillfällig elbrist har fått Liberalerna att vakna till liv. På tisdagen meddelade partiledaren Nyamko Sabuni att man vill att Ringhals 1 ska återstartas, vilket SVT rapporterade om (16/2).

Eftersom den avställda kärnkraftsreaktorn inte får tas i bruk igen föreslår partiet en ändring av lagstiftningen så att ägaren Vattenfall kan starta reaktorn igen. Vem som ska betala för kalaset framgår inte.

Den senaste tidens intensiva debatt om kärnkraften har sitt ursprung i det kalla vädret som har skapat ett elunderskott på vissa ställen i Sverige.

Men redan i nästa vecka väntas betydligt varmare väder i hela landet. Det innebär att den elbrist som har funnits troligen kommer att upphöra i ett slag. Nyamko Sabunis utspel om att återstarta Ringhals 1 känns därför väldigt väderberoende.

Frågan måste helt enkelt ställas: Är det kyliga vinterdagar som värmer Liberalerna när det går dåligt i opinionen?

Nej, tänk om och tänk rätt. Det är inte mer kärnkraft som Sverige behöver utan mer kraftledningar för att leverera elen från där den produceras till där den konsumeras.