En skjutning i september 2019 som Hallandsposten rapporterade om, helt i linje med tidningens uppdrag.
En skjutning i september 2019 som Hallandsposten rapporterade om, helt i linje med tidningens uppdrag. Bild: Jari Välitalo

Är det Hallandsposten som skapar ”otrygghet”?

Uppfattningen att medierna skapar otrygghet är faktiskt mycket illavarslande, särskilt när den förmedlas av myndigheter och politiker.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS

På Facebook nås jag av nyheten att Moderaterna i Halmstad bjuder in till en digital föreläsning om brottsprevention och trygghet. Det som fångar min uppmärksamhet är själva evenemangsbilden.

Föreläsningen ska hållas av Stefan Borgman som är samordnare av det brottsförebyggande arbetet på Länsstyrelsen i Halland.

På bilden, som verkar vara en del av hans föreläsningspresentation, ställs en retorisk fråga om vad som skapar ”otrygghet” och i ett citat från Boverket antyds att ”mediers beskrivning av risken för att utsättas för brott eller hotfulla situationer” bidrar till att skapa otrygghet.

Därefter följer tre rubriker klippta från Hallandsposten i september 2019. Två av rubrikerna handlar om skjutningar som ägt rum och den tredje rubrik- en är ett citat från en polis som säger att ”våldet sköljer över oss”. Detta är rapporteringar som är helt i linje med tidningens uppdrag.

ANNONS

Bilden på Facebook må vara tagen ur sitt sammanhang, men det är ändå beklämmande att den lyfts fram i själva marknadsföringen av föreläsningen. Budskapet kan nämligen inte missförstås: Genom sin nyhetsrapportering skapas ”otryggheten” av Hallandsposten.

Det är inget annat än en attack mot mediernas uppdrag att objektivt rapportera om det som händer i samhället. Uppfattningen att medierna skapar otrygghet är mycket illavarslande, särskilt när den förmedlas av myndigheter och politiker.

Hallandsposten är givetvis en viktig aktör i bilden av hur samhället ser ut i de tre kommuner som tidningen bevakar, Halmstad, Laholm och Hylte. Detta är också tidningens uppdrag.

Men om man likställer tidningens uppdrag med att vi också är skyldiga till att skapa ”otrygghet” är man faktiskt ute på mycket tunn is.

Den digitala föreläsningen ska alltså hållas av en tjänsteperson på länsstyrelsen och mottagarna är bland annat politiker i Halmstad. Att ta upp frågor om brottsprevention och trygghet ska givetvis välkomnas, det är frågor som berör många medborgare.

Men det duger inte för varken myndigheter eller politiker att skylla på medierna för de problem som finns i samhället. Medier är visserligen inte helt ofelbara men den övergripande bilden är ändå att en lokaltidning som Hallandsposten speglar samhället som det är.

ANNONS

För att använda ett klassiskt uttryck, skjut inte budbäraren. Rikta i stället in er energi på det ni är satta att göra, förändra samhället till det bättre.

ANNONS