Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Törstig konst. Förra årets vattenbrist ledde till att Lagafontänen i Laholm fick fyllas med sjövatten. Bild: Kenny Hjälte

Vatten, bara vanligt vatten

Det går inte att tänka sig en dag utan tillgång till vanligt vatten, det blir kris direkt.

Du saknar inte ditt vatten förrän din brunn är torrlagd. Så sjöngs det på 1960-talet av en rad olika artister. Låten heter i original ”You don’t miss your water” och skrevs av den amerikanske sångaren William Bell. Den blev så populär att andra artister och grupper som Otis Redding och The Byrds gjorde egna coverversioner.

Låten handlar egentligen om förlorad kärlek, men jämförelsen med det saknade vattnet är effektiv. Alla förstår innebörden. Det man har, saknar man inte förrän det är förlorat.

Hur är det då i Sverige, kan vattnet ta slut? Den frågan ställdes verkligen på sin spets förra året i södra Halland då det under sju månader rådde bevattningsförbud. Orsaken var att grundvattennivåerna i Halmstads och Laholms vattentäkter var för låga. Det kom fortfarande dricksvatten ur kranen, men en rad företag och idrottsföreningar drabbades av det långa bevattningsförbudet.

I år är grundvattnet i alla vattentäkter tillbaka på normala nivåer, vilket HP rapporterar om i dagens tidning. Men det betyder inte att det är fritt fram att använda vattnet hur som helst. Uppmaningen från Laholmsbuktens VA är invånarna ska fortsätta vara vattensmarta.

Förra årets vattenbrist väckte mycket uppmärksamhet och debatt. Det var en fråga som verkligen berörde alla invånare. De två ledande politikerna i Halmstad och Laholm, Carl Fredrik Graf (M) och Elisabeth Babic (M), uppmanade i en debattartikel i HP till mer samverkan mellan kommunerna och att hjälpas åt – i nöd och lust (11/7-17).

Det skrev också att vi ”måste tänka efter vad vi ska använda vårt dyrbara dricksvatten till egentligen och grunden läggs när vi bygger samhället.”

”Vad är det som regnar på våra paraplyn, vad är det båtar flyter på och vad är det som kluckar mot stranden? Jo, vatten, vatten, bara vanligt vatten.”

Orden är Lennart Hellsings från hans lekfulla ”Vattenvisan” där han skaldar om det banala, vanliga och livsviktiga vattnet. Det är lätt att tänka så om något vi tar för givet. Öppnar vi kranen kan vi direkt fylla ett glas med vatten. Men när det inte kommer något saknar vi verkligen det.

Det går inte att tänka sig en dag utan tillgång till vatten, det blir kris direkt. Nu blev det inte så allvarligt i Halmstad och Laholm förra året, men vattenbristen är ändå en allvarlig väckarklocka om att tillgången till vatten måste säkerställas – och att alla har ett ansvar att hushålla med det.

Den som vill veta mer om vatten kan lyssna på nästa samtal i serien ”Vi pratar om det” som äger rum nu på tisdag den 21 maj. Ämnet är just förra årets vattenbrist.

I samtalet deltar Marie Gunnarsson, verksamhetsutvecklare på Laholmsbuktens VA, och Göran Sahlén, biolog och universitetslektor vid Högskolan i Halmstad, och jag medverkar som moderator.

Samtalet äger rum på Stadsbiblioteket och börjar klockan 18. Välkomna!