I takt med att verkligheten förändras måste Liberalerna utveckla sin politik.
I takt med att verkligheten förändras måste Liberalerna utveckla sin politik. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Val vinns offensivt – inte defensivt

Väljare vinns inte genom att hålla fast vid det som varit utan genom att blicka framåt.

ANNONS
|

Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet tappar medan Socialdemokraterna och Sverige-demokraterna går framåt. Det framgår av SCB:s stora väljarbarometer som presenterades på tisdagen.

SCB:s väljarbarometer ger en bild av hur väljarna uppfattar det utdragna läget efter valet där framför allt partier som sitter still i båten går fram, som till exempel partierna på ytterkanterna, V och SD.

Att Socialdemokraterna också går framåt kan troligen bäst förklaras av att vardagen tuffar på som vanligt i Sverige; det regeringslösa tillståndet har än så länge inte satt några större spår medborgarnas liv.

Den stora förloraren i mätningen, som gjordes i november, är Liberalerna. Partiet tappar 1,2 procentenheter och landar på ett stöd på 4,3 procent om det skulle vara val i dag. Det är farligt nära riksdagsspärren.

ANNONS

Trots att Centerpartiet befinner sig i samma läge i regeringsfrågan är partiet nästa helt oberört i opinionen och får samma stöd som i valet, 8,6 procent.

L är med andra ord mer splittrat än C när det gäller att samarbeta över blockgränsen. Även om Liberalerna tappar till S är det framför allt till M som partiet har förlorat flest väljare enligt SCB-undersökningen.

Svensk inrikespolitik står just nu och väger i regeringsfrågan. På tisdagseftermiddagen kom beskedet att Stefan Löfven får mer tid av talmannen Andreas Norlén, vilket pekar på att det nu det pågår intensiva förhandlingar mellan S, C, L och MP. Löfven ska på fredag den 7 december lämna en första rapport till talmannen om sina samtal och en andra rapport på måndag den 10 december.

Avgörandet för regeringsförhandlingarna tycks ligga på hur Annie Lööf och Centerpartiet kommer att agera. På tisdagen uppgav Lööf i en debattartikel i Aftonbladet att S har lämnat ”ett skambud”, men att hon ger Löfven en sista chans den kommande veckan.

Liberalernas partiledare Jan Björklund har redan fått mandat från partiet att förhandla med Löfven. Däremot är det Liberalernas så kallade partiråd som sedan avgör om partiet kan stödja Stefan Löfven när en eventuell uppgörelse är framförhandlad.

ANNONS

Hur ska då Liberalerna agera för framtiden med tanke på det svaga stödet i opinionen?

Här gäller det att visa politiskt mod. Liberalerna måste bli mer visionära och visa vad som väntar runt hörnet. Väljare vinns inte genom att hålla fast vid det som varit utan genom att blicka framåt.

Problemet är att inom ett parti är ofta rädslan att förlora gamla väljare större än att hoppet att vinna nya sympatisörer.

En opinionsmätning gör ingen mandatperiod. Skulle det bli en uppgörelse om en regering där L och C stöder en S-ledd regering finns det många chanser för de två partierna att under de kommande åren visa vad de går för.

Och kom ihåg, val vinns offensivt – inte defensivt.

ANNONS