Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den som inget skydd har blir blöt. Bild: Lina Salomonsson

Solidariteten har ingen plats i Åkessons värld

Valet står mellan att behålla solidariteten eller inte.

Den som har högst och störst paraply slipper att bli blöt när det regnar. Därunder, och framför allt mellan paraplyerna, finns de som drabbas.

En politik som är solidarisk tar hänsyn till även de som inte har några paraplyer. Det är innebörden av den fördelningspolitik som gäller i Sverige.

När Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på torsdagens eftermiddag kom till Stora torg i Halmstad möttes han av ett hav av paraplyer. Det regnade kraftigt.

”Det märks att det är något stort på gång”, inledde Åkesson sitt valtal, med undermeningen att partiet kommer att gå fram stort i valet.

SD-ledaren är på turné i Sverige och hade nu kommit till den södra landsändan. Stoppet i Halmstad var hans 31:e i ordningen.

Åkesson uppträdde agitatorisk och fick med sig delar av publiken när han gjorde häftiga utfall mot Stefan Löfven och hans ”historiskt svaga minoritetsregering”.

Även den borgerliga oppositionen fick en släng av sleven och kallades för ”totalt impotent”.

När han hade avverkat sina meningsmotståndare och sina vallöften om en ”riktig sjukvård” och ett ”Sverige som håller ihop” kom han in på sin egentliga hjärtefråga, invandringen. Och nu bredde Jimmie Åkesson på med de svarta penslarna.

Enligt Åkesson har vi i dag en historisk allvarlig segregering av samhället och en otrygghet som sprider sig. Dagens samhälle är helt enkelt en katastrof.

Men han behöver inte bokstavligen säga det uppenbara, det är helt underförstått. Allt är invandringens fel.

Jimmie Åkesson lovar guld och gröna skogar. Om han får bestämma kommer alla som är svenskar att få det bättre.

Men Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna gör skillnad på människor och människor. Vissa är mer värda än andra – och det är de utan paraplyer som kommer att drabbas.

Tror man att det finns ett visst antal paraplyer kommer det att uppstå en bitter kamp om dem. Men så behöver det inte vara. Ett välfärdssamhälle värt namnet ser till att alla har ett skydd att stå under när det regnar.

Det är nu drygt en vecka kvar till valet – det är ett val som står mellan att behålla solidariteten eller inte.

För en ansvarsfull väljare som bryr sig om sina medmänniskor borde valet vara enkelt.