Stefan Löfven inleder sin trygghetsvandring i Halmstad. Här i sällskap med justitieminister Morgan Johansson.
Stefan Löfven inleder sin trygghetsvandring i Halmstad. Här i sällskap med justitieminister Morgan Johansson. Bild: Roger Larsson

Partiet utan en framtid

Stefan Löfvens Halmstadsbesök blev ett välkommet avbrott i en tung vecka för statsministern.

ANNONS
|

Bara två dagar efter den mediokra insatsen i söndagens partiledardebatt landade statsminister Stefan Löfven (S) i Halmstad för en trygghetsvandring genom centrum.

Nedslaget i den lokala verkligheten kunde nog inte komma mer lämpligt för internt inom Socialdemokraterna har Löfven haft en mycket tung vecka där stora delar av hans parti varit kritiska till skärpningen av migrationspolitiken som lanserades förra fredagen.

I samband med trygghetsvandringen fick ledarredaktionen tillfälle att intervjua statsministern.

Vad är ditt intryck av trygghetsvandringen i Halmstad?

”För det första är det en fantastisk stad. Att se Nissan och biblioteket, miljön här inne i staden också. Det verkar också som att den här cityföreningen har en väldigt stor betydelse för butiksägarna. Det är klart att det är tragiskt att höra att Thomas [Roth] och hans anställde blivit utsatta för den här yxattacken. Det är för bedrövligt. Här måste vi hela tiden fundera på hur vi ska öka säkerheten för människor i största allmänhet och för butiksägare. Det är därför vi vill ta del av vad som händer här.”

ANNONS

Enligt den senaste trygghetsundersökningen från Brå så ökar otryggheten och förtroendet för polisen minskar generellt sett i landet. Vad beror det på?

”Jag har hört annat vad gäller polisen faktiskt. Det är klart att det har varit för mycket brottslighet. Det är ingen tvekan om det. Det är därför som vi gör den största satsningen på tjugo år på polisen. Vi tillför mer resurser än vad polisen själv begärde. Vi säger till dem, anställ nu fler poliser, se till att höj deras löner, förbättra utrustningen.”

”Nu är det dubbelt så många som påbörjar en polisutbildning jämfört med när vi tillträdde. Nu kommer ökningen av poliser, och då kommer säkerheten att öka. Det är vårt besked till folket. Vi ska vara tuffa mot brottsligheten och vi ska visa att samhället alltid är starkare än brottsligheten.”

Hur går det för Socialdemokraterna i valet?

”Vi ska göra ett bra val. Jag känner en sådan trygghet i att vi har vänt på utvecklingen i Sverige nu. Vi har urstarka finanser. Vi har en lägre arbetslöshet än när vi tillträdde, en högre sysselsättningsgrad än något annat EU-land har uppmätt. Vi har utmaningar och problem kvar, men nu ska vi använda den här ekonomiska styrkan för att se till att skapa det största trygghetsprogrammet i modern tid. Det är det starka samhälle som vi vill se. Det känner jag trygghet i när jag går in i valrörelsen. Riktningen är rätt, och vi ska fortsätta.”

ANNONS

Stefan Löfvens optimism går inte att ta miste på. Problemet är bara att Socialdemokraterna i de flesta opinionsundersökningarna ligger klart under sitt valresultat och att partiet brukar tappa i valrörelsen.

Visserligen har Löfven rätt i sin beskrivning, det går bra för Sverige på många sätt. Men det säger inget om hur det blir i framtiden. Det finns tyvärr oroande tendenser på bostadsmarknaden, företagen får inte tag på rätt kompetens och integrationen av nyanlända tar för lång tid. Inom dessa områden har Stefan Löfven inga trovärdiga svar.

Socialdemokraterna som kallar sig för Framtidspartiet gör inte skäl för det namnet. Istället är man på många sätt partiet utan en framtid.

ANNONS