Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Mattias Karlsson ny politisk redaktör på HP Nu är han på plats, Mattias Karlsson, HP:s nya politiska redaktör. Förutom att tycka till i spalterna och på nätet hoppas han också på personliga möten med både politiker och läsare.

Metoo-rörelsens genombrott

Skandalen som skakat Svenska Akademien har nu fått sin definitiva konsekvens.

Släpp bromsen och kör på. Så kan man känna när man inte kommer till skott och är för passiv.

Detta är också innebörden av upptäckten som belönas med årets nobelpris i medicin. Priset delas i år mellan amerikanen James P Allison och japanen Tausko Honjo som har visat att hämmandet av immunförsvarets bromsmekanismer kan leda fram till nya cancerbehandlingar.

Annorlunda uttryckt kan man med upptäckten aktivera immunförsvaret så att det angriper tumörceller. Detta har verkligen gjort skillnad då vissa cancerformer som till exempel hudcancer numera går att bota och patienter har stor chans att överleva.

På måndagen inleddes den så kallade Nobelveckan då den stora merparten av årets nobelpristagare presenteras, och först ut var alltså medicinpriset. Men i år är skaran av pristagare decimerad, det blir inget litteraturpris då Nobelstiftelsen beslutat att Svenska Akademien inte får dela ut det.

Bakgrunden är välkänd och hör ihop med skandalen med den så kallade Kulturprofilen som under många år haft nära kopplingar till Svenska Akademien.

Som av en märklig händelse kom på måndagen också domen mot Kulturprofilen som stått åtalad för två våldtäkter. Mannen fälls av Stockholms tingsrätt för ett fall av våldtäkt och döms till två års fängelse.

Domen kommer enligt mannens försvarsadvokat att överklagas till hovrätten och prövas där. Ändå går det inte att komma ifrån själva kärnfrågan, den skandal som skakat Svenska Akademien sedan i slutet av förra året har nu fått sin definitiva konsekvens genom den fällande domen.

Det var i svallvågorna av förra höstens metoo-rörelse som Dagens Nyheter publicerade vittnesmål från 18 kvinnor som på olika sätt uppgav att det blivit sexuellt trakasserade eller antastade av den Kulturprofilen som stått Svenska Akademien nära under många år. En av kvinnorna som trädde fram i Dagens Nyheter polisanmälde sedan Kulturprofilen för två våldtäkter och det är en av dessa som han nu fälls för.

Fallet med kulturprofilen har verkligen klyvt Svenska Akademien i två delar och lett till ett antal avhopp att och att Sara Danius lämnade posten som ständig sekreterare.

Nu måste de kvarvarande ledamöterna i Svenska Akademien ta konsekvenserna av sitt handlande, särskilt de som öppet tagit Kulturprofilen i försvar och offentligt hånat hans främsta kritiker.

Men det kanske viktigaste budskapet är ändå att bromsen nu är helt släppt för metoo-rörelsen. Det finns inget som kan stoppa alla de kvinnor som med sina vittnesmål berättat hur de blivit sexuellt trakasserade och antastade genom årens lopp.

Alla män som beter sig svinaktigt gentemot kvinnor ska nu veta att de inte kan komma undan med det utan att priset kan bli högt.

Domen mot kulturprofilen är det yttersta beviset på det.