<strong id="strong-d1e180">Ledkorsning.</strong> Hallandsleden är en populär led genom det halländska landskapet.
Ledkorsning. Hallandsleden är en populär led genom det halländska landskapet. Bild: Mattias Karlsson

Mattias Karlsson: Från natur till friluftsliv för alla

Hallands underbara natur lockar många men är inte tillgängligt för alla.

ANNONS
|

Från de vidsträckta sanddynerna på Hökafältet vid Mellbystrand till de luftiga bokskogarna vid Åkulla fritidsgård. Från Hallandsåsens sluttningar i söder till skärgårdskusten i norr.

Hallands natur lockar med många varierande landskap, inte minst när höstvädret visar upp sig från sin bästa sida med sol och värme denna oktoberhelg.

De långsträckta stränderna vid kusten är eftertraktade av många och längre in i landet övergår det odlade landskapet successivt till skogar som träd för träd vinner mark, ett landskap som är attraktivt för vandrare från när och fjärran.

För många är den halländska naturen en källa till både avkoppling och rekreation – året runt. Men naturen är tyvärr inte tillgänglig för alla, särskilt inte för de som har en funktionsvariation eller saknar bil. Här måste samhällets alla delar vara med och hjälpa till så att Hallands natur kan bli friluftsliv för alla.

ANNONS

Ett sådant initiativ togs i veckan då Länsstyrelsen i Halland bjöd in till länets första så kallade tankesmedja för friluftsliv på Åkulla fritidsgård. Där samlades ett 70-tal deltagare från föreningar, myndigheter tillsammans med företagare, politiker och markägare för att dela med sig av erfarenheter och idéer.

Ett riksdagsbeslut 2009 om tio så kallade friluftsmål och ett regeringsbeslut 2012 ligger bakom uppdraget till de 21 länsstyrelserna att samordna landets friluftsarbete. Och i varje län finns nu en anställd så kallad friluftssamordnare.

Hallands friluftssamordnare är Conradin Weindl och det var också han som bjudit in till tankesmedjan i Åkulla. Han berättade att syftet med sammankomsten var att tillsammans stärka friluftslivet i Halland.

Henrik Martinsson, naturvårdsdirektör vid Länsstyrelsen i Halland, inledde dagen och tecknade den större bilden av den halländska naturen och berättade att friluftsliv är en stark trend i samhället. En studie som Region Halland genomfört visar att nära 40 procent av alla som flyttar till länet anger att natur och friluftsliv varit en viktig faktor till att man valt Halland.

En som har koll på naturturismen i Halland är Jonas Olsson som arbetar med näringsutveckling på Region Halland. Hans uppdrag är att i nära samarbete med kommuner och företagare utveckla besöksnäringen i Halland, framför allt från ett internationellt perspektiv.

ANNONS

Han berättade att Halland tidigare varit på femte plats av landets mest besökta regioner efter de tre storstadslänen och Dalarna. Nu har dock Halland halkat ner på sjunde plats, omsprungna av Kalmar län och Jämtland. Enskilda besöksdestinationer med stark utveckling som Astrid Lindgrens värld i Vimmerby och skidorten Åre är viktiga orsaker till att Halland tappat mark.

Jonas Olsson berättade att Halland har målsättningen att återigen till 2030 vara landets femte mest besökta region. För att lyckas med det krävs verkligen att alla halländska krafter drar åt samma håll och lyfter fram sin bästa destinationer.

Catarina Arvidsson som driver Steninge vandrarhem berättade om sin resa in i besöksnäringen. Det var en spännande historia och ett exempel på hur den halländska sanden kan bli till guld.

Men det behövs fler duktiga och drivande entreprenörer som ser potentialen i att utveckla den halländska turismen. Catarina Arvidsson kom också med ett handfast tips:

”Det som är viktigast för företagare är att utgå från dina unika förutsättningar”, sa hon.

Det rådet kan även gälla för Halland i stort. Här finns det många spännande besöksmål, men det behövs både profilering och prioritering för att marknadsföra dem till en bredare publik nationellt och internationellt.

Men det stora värdet med det halländska friluftslivet ligger inte i ekonomi utan i en bättre folkhälsa. Att få fler hallänningar att komma ut i naturen är en vinst både för samhället och för individen. Som Kane Bengtson, ordförande för kommunala Handikapprådet i Laholm, målande beskrev det:

ANNONS

”Det finns mycket som tar energi, men naturen ger energi”.

Så ta chansen, solen skiner kanske bara i dag. Varför inte ta en vandring på Hallandsleden eller en cykeltur på Kattegattsleden?

Och den som inte kan eller har möjlighet att på egen hand njuta av naturen ska veta att det finns krafter som arbetar för göra det möjligt.

Det borde också vara ett viktigt mål för politiken i Halland – ett tillgängligt friluftsliv för alla.

ANNONS