Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Radarpar. Nu har det sista avsnittet av "Veckans brott" sänts.

Leif GW Perssons kritiska röst behövs

Leif GW Persson har inte bara underhållit sin publik utan även kommit med skarp kritik. I minst när det gäller Hallandspolisen.

På tisdagen sändes det sista programmet av ”Veckans brott”. Det blev totalt 161 avsnitt av den populära serien under 16 säsonger.

Vilken framgång det har blivit, framför på grund av Leif GW Perssons medverkan. Blandningen av aktualitet, folkbildning och dramatik har lockat många tittare, runt 1,3 miljoner varje vecka.

Programledaren Camilla Kvartoft och kriminologprofessorn Leif GW Persson har med tiden blivit ett klassiskt radarpar. GW Persson har självklart fungerat som motorn med sina gedigna kunskaper och långa erfarenhet, men Kvarforts sakliga och fasta programledarstil ska inte heller inte underskattas.

I ”Veckans brott” har såväl aktuella som gamla brottsfall tagits upp. Och trots många gånger obehagliga mordfall har det varit trösterikt att få GW:s syn på saker och ting, både hans sakliga analyser och kärva insikter om den mänskliga naturen.

Men Leif GW Persson har inte bara underhållit sin publik utan även kommit med skarp kritik. I minst när det gäller Hallandspolisen.

I avsnittet som sändes i förra veckan togs fallet upp med den 25-åriga Robin Nilson som hittades död i skogen utanför Ullared i april 2016. Drygt en halvtimme efter att han påträffats gjorde polisen bedömningen att det inte förelåg något brott och ärendet lades därefter ned.

Denna snabba hantering kritiserades hårt av GW Persson som även tog upp sin tidigare kritik av två andra händelser i Halland, fallet med Anna Spång-Lyng som hittades död utanför Falkenberg 2016 och mordet på Albin Einarsen i Halmstad 2014.

I förra veckan beslutades att polisen öppnar fallet om Robin Nilssons död. Polisområdeschef Mats Palmgren har också meddelat att man ska se över sina rutiner.

”Vi ska titta över hur vi jobbar med sådana här ärenden och se om vi har ett systemfel eller om det handlar om enskilda fall”, sa Mats Palmgren i en intervju förra veckan (HP 8/3).

På onsdagen meddelades att Leif GW Persson är klar för en ny serie i TV4. Trots det kommer hans röst i ”Veckans brott” att vara saknad av många tittare. Men förhoppningsvis fortsätter han sin kritik av polisens arbete. Den behövs i allra högsta grad.