Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bertil Johansson från Laholmspartiet håller låda. Bild: Mattias Karlsson

Laholms egen Donald Trump

Den som vill lyssna på en politiker som låter som Trump behöver inte åka långt. Han finns i Laholm.

Tisdagens kommunfullmäktige i Laholm inleddes med en information från Laholmsbuktens VA (LBVA) om den rådande vattensituationen. LBVA:s förvaltningschef Mattias Leijon berättade att vattensituationen i år inte är lika kärv som förra året, men att den långvariga värmeböljan under våren tvingade fram det nu gällande bevattningsförbudet i Laholms och Halmstads kommuner.

Efter informationen fick politikerna ställa frågor, och först upp var Laholmspartiets Bertil Johansson.

”Vad har vi Laholmare tjänat på att koppla ihop oss med Halmstad”, undrade han, med hänvisning till att LBVA är samägt av de två kommunerna.

Mattias Leijon svarade sakligt att det handlar om kompetensförsörjning och att det för Laholms del sannolikt blivit dyrare utan LBVA.

Som en enkel fråga från en politiker är Bertil Johansons fråga inte konstig. Men efter att ha bevakat ett antal fullmäktigemöten under våren träder vissa mönster fram, och de gjorde sig tydligt påminda under tisdagens sammanträde.

Bertil Johansson är mycket aktiv i talarstolen under mötena, men det är inte mycket konkreta förslag eller idéer han för fram. Istället handlar det om att kritisera kommunledningen för vanstyre, vad det än gäller, och komma med en mängd påståenden som för det mesta inte är underbyggda.

Bertil Johansson är helt enkelt Laholms egen Donald Trump. Detta bekräftades också på mötet av kristdemokraten Lars Gustafsson.

”Efter de senaste inläggen från Bertil Johansson får jag tro att vi har Laholms egen Donald Trump här”, sa Lars Gustafsson i en replik under kvällens budgetdebatt.

De två stora debatterna under mötet handlade om en interpellation från Bertil Johansson om det avgångsvederlag som den nyligen avgångne kommunchefen fått och om ett delårsbokslut.

”Det måste bli någon jävla ordning i den här kommunen”, sa Bertil Johansson när bokslutet debatterades.

Ju längre mötet led märktes att kommunstyrelsens ordförande Elisabet Babic (M) blev allt mer irriterad.

”Det vore bra att vi kunde diskutera politik. Kom med egna förslag. Vad tycker du ska göras?”, sa hon i ett replikskifte med Laholmspartisten.

Svaret kom direkt: ”Jag vet precis vad som ska göras, vi ska byta ut hela kommunledningen.”

Ja, så svarar en tvättäkta Trump. Det går liksom inte att resonera eller diskutera politik. Detta förhållningssätt speglar troligen också vissa väljares inställning till demokrati, och de har inga höga tankar om politiker.

Trots detta destruktiva politikerförakt måste det finnas utrymme att kritisera det politiska styret i Laholm. Att ett antal olika förvaltningschefer slutat eller fått sparken är inte bra och pekar på att det när något som inte stämmer inom Laholms kommun. Detta måste åtgärdas i brett politiskt samförstånd.

Men att agera som Trump och peka finger åt allt och alla hjälper föga. Kom istället med konstruktiva förslag och lösningar, det hade både kommunen och invånarna tjänat på.